|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Парламентът разшири действието на закона за досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 22 Ноември 2012 16:40

Народното събрание гласува на първо четене предложенията за промени в закона за досиетата, с които се разширява неговото поле на приложение.

Парламентът отстрани пречката, която досега не позволяваше проверките по отношение на медиите, висшите учебни заведения, БАН, изповеданиято и още близо 10 категории като банкери, застрахователи и други да бъдат проверявани само от декември 2006 г. насам. С новата поправка всички тези лица ще бъдат проверявани от 10 ноември 1989 г. досега, както това се отнася за законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

За принадлежност към бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА ще бъдат проверявани членовете на управителните и контролните органи на държавни и общински предприятия, на приватизационните фондове.

Хората свързани с приватизацията в България влизат в закона по предложение на новия председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Красимир Ципов (ГЕРБ) и колегите му от ГЕРБ Димитър Лазаров и Пламен Нунев.

С новите поправки за агентурно минало ще се проверяват и редица длъжности в МВР, както и управители на медии и членовете на научните съвети на Висшата атестационна комисия. .

"Най-накрая българското общество трябва да получи отговор кои са били отговорните лица за всички приватизационни процеси от началото на демократичните промени у нас, да бъдат проверявани и обявявани за принадлежност членовете на научните съвети към висшата атестационна комисия. Трябва да бъдат проверявани, да бъде показана каква им е принадлежността на лица, които са били управители на медии", посочи Ципов.

Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че сините депутати ще предложат на проверка да подлежат още бившите и сегашни началници на отдел "Информация" към Министерството на отбраната (МО), за които досега е имало изключение в закона, за да не се нанесат щети на информатори или сътрудници на военното разузнаване.

Миналата седмица вицепремиерът Цветан Цветанов коментира, че с оглед на предстоящите реформи в специалните служби е време да се помисли за отпадане на параграф 12 от закона за досиетата, който не позволява огласяването на сътрудниците в Националната разузнавателна служба и служба "Военна информация", които заемат ръководни постове от началник на отдел нагоре. В законопроектът обаче не е внесена подобна поправка.

Атанас Мерджанов от БСП коментира, че за последните три години Законът за досиетата служи единствено и само като политически инструмент за отстраняване на неудобни хора. Депутатите от "Атака" не участваха в гласуването.

Според предвижданите промени ще отпадне задължението на Национална служба охрана (НСО) да охранява сградата, архива и имуществото на комисията за досиетата. Аргументите са, че в бюджета на НСО не са предвидени за следващата година средства за подобна дейност. Подобен ход обаче може да се окаже спорен, защото и в бюджета на комисията по досиетата не са предвидени средства за охрана на архива в Банкя. Това заплашва новото архивохранилище да остане без охрана, което би било недопустимо.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов