|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Цветан Цветанов: Отваряме още досиетата, за да научим истината за прехода ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 15 Ноември 2012 17:25

„В момента целта ни е да разширим кръга на проверяваните лица по закона за досиетата и да бъдат обхванати на всички тези, които са участвали в приватизацията – общински и държавни дружества и да си отговорим защо липсваше воля за отварянето на архивите при останалите управляващи”, заяви днес в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той коментира внесения от депутати на ГЕРБ законопроект за съществени промени в закона за досиетата, за който desebg.com съобщи първи вчера.

„Изключително важно е да отворим досиетата, защото имахме изгубени години и липса на политическа воля. Нито едно правителство в нито едно парламентарно мнозинство предприе необходимото, за да може да се отварят архивите и тази страница да бъде затворена в началото на прехода”, допълни Цветанов.

Той припомни, че правителството и МВР са изпълнили закона, приет при предишния парламент, като са  предали на комисията по досиетата всички архиви на ДС. .

Вицепремиерът участва в конференция за парламентарен контрол върху специалните служби, в Народното събрание, организирана с подкрепата на Софийското бюро на фондация „Конрад Аденауер”.

Коментирайки приемането на пакета нови проекто-закони за специалните служби Цветанов посочи, че при обсъждане на допълненията в закона за досиетата може да се помисли за отпадането на съществуващата забрана (параграф 12 от закона), според който не се обявяват сътрудниците на ДС или Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА от началник отдел нагоре в Националната разузнавателна служба и служба „Военна информация”.

„През изминалите години бяха приети различни закони за досиетата, бяха съставени няколко комисии, но нито едно правителство не предаде архивите към комисията до 2009 г., това направихме ние, изпълнявайки закона. От тези досиета ще можем да научим каква е истината за 20-годишния преход и кои са хората, които всъщност го реализираха”, заключи вицепремиерът.

Ханс-Йорк Гайгер, бивш президент на службата за външно разузнаване и контраразузнаване на Германия, който изнесе лекция днес в парламента за контрола над специалните служби в Германия, заяви пред desebg.com, че недопускането на сътрудници на ЩАЗИ на ръководни постове е било едно от ключовите решения за прекъсването на тоталитарното минало върху обединена Германия. Освен директор на разузнаването и контраразузнаването г-н Гайгер е първия шеф на комисията за архивите на източногерманската Държвана сигурност:

 

ОЧАКВАЙТЕ: Специално интервю с г-н Гайгер за desebg.com: Как Германия се справи с наследството на ЩАЗИ. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов