|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Парламентът единодушен за огласяването на агентите сред кредитните милионери ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Сряда, 04 Април 2012 15:39


Управляващи и опозиция се обединиха за огласяването на агентите на бившата Държавна сигурност сред кредитните длъжници. Това стана ясно днес, след като народните представители гласуваха на първо четене поправка в закона за досиетата, с която се позволява на комисията по досиетата да обяви имената на кредитни дължници от 90-те години на миналия век, натрупали средства по време на източването на банките в страната и последвалия им фалит.

Проблемът с обявяването на кредитните милионери стана ясен през февруари тази година, когато комисията по досиетата започна проверката им, но установи, че в закона е пропуснато да бъде записано тяхното огласяване.

От името на Синята коалиция Екатерина Михайлова внесе законопроект, целящ бърза поправка, чрез която агентите сред кредитните милионери да могат да бъдат огласени от комисията по досиетата.

Именното тази поправка беше приета днес единодушно от народните представители.
Общо 91 депутати гласуваха "за", нито един "против", а само един народен представител се въздържа.

.

"Остават неясни част от въпросите, които стояха във времето на прехода – къде изчезнаха голяма част от парите, кой и как направи това възможно", заяви от парламентарната трибуна Екатерина Михайлова.

Тя припомни, че кредитните милионери са се възползвали от инфлацията и нестабилността на банковата система, за да присвоят големи суми, и трябва да излезе на бял свят истината дали ДС има участие в трансформацията на икономиката на страната.

„Радваме, че Народното събрание толкова бързо и с такова единодушие прие тази поправка. На практика с нея се развързват ръцете на комисията”, заяви пред desebg.com нейният председател Евтим Костадинов.

Сътрудниците на ДС сред кредитните милионери обаче ще бъдат обявени от новия състав на комисията по досиетата, тъй като 5-годишния мандат на настоящия състав изтича утре 5 април 2012 г. Очаква се до седмица парламентът да гласува хората, които ще влязат в комисията.

Според закона за досиетата комисията задължително установява принадлежност на лицата, посочени като длъжници или са били членове на управителен или контролен орган на предприятие, посочено като длъжник по Закона за информация относно необслужвани кредити. По списъка на БНБ за кредитни задължения има 10 500 фирми, а комисията е длъжна да направи разпознаване и разпечатка на контролните им и управителните органи и да се установи кои са хората, които стоят зад тях към момента на теглене на кредита.

Председателят на досегашната комисия Евтим Костадинов обясни, че проверката вероятно ще засегне над 50 000 души.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов