|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Очертаха се номинациите за втория мандат на комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Вторник, 03 Април 2012 11:32

Повечето от парламентарно представените политически партии вече са номинирали кандидати за членове на комисията по досиетата, научи desebg.com.

Нейният първи мандат изтича на 5 април 2012 г. Очаква се в четвъртък – 5 април парламентът да започне процедура по избор на нови членове.

До момента управляващите са обявили подкрепа за втори мандат на председателя комисията Евтим Костадинов и на члена й Екатерина Бончева. Костадинов беше предложен през 2006 г. от БСП, а Бончева от Български народен съюз.

Според закона нито една политическа сила не може да има мнозинство в 9-членната комисия. ГЕРБ имат възможност да предложат още две кандидатури.

Синята коалиция подкрепя досегашния член на комисията за втори мандат Валери Кацунов. Той беше предложен през 2006 г. от ДСБ. .

От СДС са номинирали Марияна Даракчиева, областен председател на партията в Габрово и член на Националното ръководство на сините. Тя е икономист по образование и водеше листата на Синята коалиция в Габрово на парламентарните избори през 2009 г. Даракчиева влезе за кратко в парламента, но при преизчисленията на изборните резултати остана извън него.

БСП е номинирала досегашния член на комисията Апостол Димитров и работещия в администрацията на независимия държавен орган Георги Пангаров.

Интересно е, че ДПС прави крачка назад в политиката си като не подкрепя досегашния си представител в комисията Орхан Исмаилов. Досега той беше неин зам.-председател и един от най-активните в комисията. Възможно е той също да бъде подкрепен от управляващите в резултат на добре свършената си работа.

На негово място ДПС предлага Айруш Хаджи, един от основателите на движението и бивш зам.-председател и бивш депутат в VІІ Велико Народ събрание от с. Корница. Той беше съветник на министъра на бедствията Емел Етем по време на тройната коалиция.

Според източници на desebg.com депутатът от ДПС Дилян Пеевски поддържа и друга кандидатура – тази на Борис Михайлов, бивш парламентарен секретар на Емел Етем.

Очаква се пария „Атака”, която през 2006 г. остана без представител в комисията, също да номинира свой кандидат.

Излъчените по парламентарно представените партии кандидати трябва да минат проверка от ДАНС за допуск до работа с класифицирана информация, процедура, която тече в момента.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов