|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Реакциите след решението на КС за досиетата: Гражданският натиск и политическата воля са в основата на успеха ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Петък, 30 Март 2012 16:29

Сайтът Държавна сигурност.com, който първи съобщи за опасността от блокирането на процеса по огласяването на агентите на ДС, активно участва в обществения дебат около казуса с атаката срещу закона за досиетата в Конституционния съд.

Бяха предложени важни разговори с експерти по въпросите, проследени бяха обществени дискусии по темата, а на сайта бяха публикувани множество документи на ДС за системата на отчетност на делата на агентурния апарат в ДС, както и отделно разследване във връзка с прочистването на досиетата на ДС в началото на прехода.

След днешното официално оповестено решение на КС, с което беше отхвърлено искането за обявяване на противоконституционност на ключов текст от закона, desebg.com ви предлага реакциите на експертите, които не се поколебаха да вземат ясна гражданска позиция, още веднага след завеждането на делото в КС.

.

 

 

Проф. Михаил Константинов: Слага се край на шикалкавенето за Държавна сигурност

Това е забележително решение на Конституционния съд не само заради неговото съдържание, а за изключително сериозните мотиви.

Единодушното гласуване на КС с 12 на 0 гласа в полза на закона слага по най-категоричен начин край на шикалкавенето за Държавна сигурност. Отсега нататък ни трябва само истината.

Искам да подчертая, че за това решение в КС имат принос всички хора и институции, които не се поколебаха да заемат ясна позиция по процеса на отваряне на архивите на ДС и огласяването на сътрудниците й.

Очаквам бърза промяна на закона, за да може комисията безпрепятствено да обяви и агентите сред кредитните милионери, както и в бизнеса и банките.

 

Методи Андреев: Решението е в резултат на гражданския натиск и политическата воля

Въпреки стабилното мнозинство, с което решението е взето, аз не мога да бъда убеден, че някои конституционни съдии като Георги Петканов, например, толкова категорично са си променили позициите по въпроса за закона за досиетата и неговото прилагане.

Убеден съм, че решението е в резултат на сериозния граждански натиск да се продължи огласяването на истината за Държавна сигурност, както и на ясно изразената политическа воля от страна на президента Росен Плевнелиев и на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по тези въпроси.

 

Евтим Костадинов, председател на комисията по досиетата: Законът получи важна обществена и политическа подкрепа

От това единодушно решение по-хубаво няма! То е взето в резултат на обществената и политическа подкрепа на закона и на спазването му през последните пет години при прилагането му от комисията.

В мотивите си Конституционният съд ясно казва, че с изпълнението на закона не е създадена противоречива съдебна практика в случаите на обжалване на решенията на комисията, а напротив всички дела във Върховния административен съд приключват в полза на закона.

 

Александър Кашъмов, юрист, ПДИ: Младото поколение може да гради мнението си на базата на информирания избор

Свидетели сме на едно изключително важно за обществото решение на Конституционния съд. То е от огромно значение за общественото знание за дейността на бившата Държавна сигурност и за ролята на нейните сътрудници.

Беше предотвратено голяма опасност. Ако решението на КС беше в обратна посока,  то щеше да доведе до несправедливост и хаос в утвърдения през 2006 г. процес на отваряне на архивите на ДС и огласяването на лицата с принадлежност.

Сега младото поколение ще може спокойно да гради своето мнение на базата на информирания избор – такава, каквато в крайна сметка е целта на закона за досиетата.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов