|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавна сигурност губи делото за досиетата в Конституционния съд ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Вторник, 27 Март 2012 09:54

Конституционният съд е (КС) е отхвърлил искането за обявяване на противоконституционност на текст от закона за досиетата, по който през последните 5 години бяха обявени хиляди сътрудници на ДС с прочистени досиета. Това научи сайтът Държавна сигурност.com от достоверен източник.

„КС е гласувал решението, в момента то се редактира и ще бъде официално огласено до 24 часа”, съобщиха пред desebg.com от съда.

Делото беше заведено от 3-членен състав на Върховния административен съд по казуса на бившия посланик в Германия и Турция и агент на ДС Стоян Сталев.

През декември 2011 г. адвокатите му поискаха да бъде обявен за противоречащ на конституцията текст от закона за досиета, който дава право на комисията по досиетата да огласява принадлежност към ДС на основание наличие на документи от оперативни работници, регистрационни дневници и картони в картотеки. На практика по този текст се обявяват всички сътрудници на ДС, чиито досиета са прочистени от собственоръчно подписани или написани документи (декларации и агентурни донесения).

.

 

Подобни дела са на самия Стоян Сталев и на бившия президент Георги Първанов.

ВАС сезира КС и на 2 февруари 2012 г. допусна делото за разглеждане.

Предстои да се разбере как КС е мотивирал своето решение и как съдиите са гласували.

По делото становища в защита на закона за досиетата дадоха правителството на Бойко Борисов, президентcj Росен Плевнелиев, МВР, Народното събрание, комисията по досиетата, Българскияj хелзинкски комитет и фондация „Програма достъп до информация”.

Председателят на комисията по досиетата в периода 2001-2002 г. Методи Андреев коментира неофициалната информация за отхвърленото от КС искане по казуса Сталев, че решението е в полза на демократичния процес.

„Това, разбира се, е резултат от дейността на демократичната общност в страната и ясната и точна политическа воля на президента. За нас е важно комисията да се възползва от доверието, което има от правителството“, добави Андреев.

През 1997 г. КС сложи прът в процеса по отварянето на досиетата като отмени разпоредба в тогавашния закон за досиетата, с която трябваше да бъдат обявени всички т. нар. картотекирани сътрудници на ДС, за които в архивите са запазени само картони в картотеките. Впоследствие се оказа, че част от съдиите в КС, гласували решението, са агенти на ДС.

В началото на прехода към демокрация досиетата са прочистени тайно от обществото и опозицията по време на министъра на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев. Тайната операция започва през януари 1990 г. и продължава през цялата година, като са заличени около 40 процента от архивните материали, свързани с агентурния апарат. По този начин БКП/БСП и Държавна сигурност се опитват да запазят контрола върху агентурата си и по време на прехода и да я държат в зависимост.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов