|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Синята коалиция защити атакувания пред Конституционния съд закон за досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Сряда, 15 Февруари 2012 10:22

Синята коалиция се обяви в защита на приетия през 2006 г. с пълен политически консенсус закон за досиетата, разпоредба от който беше атакувана пред Конституционния съд (КС) в началото на месеца. В специална декларация депутатите от парламентарната група на Синята коалиция обявиха, че чрез този казус, станал възможен по делото на агента на ДС и бивш дипломат Стоян Сталев, се прави втори опит след 1997 г. да се скрие от българското общество истината за досиетата на Държавна сигурност и нейните сътрудници.

В представената от депутата Екатерина Михайлова декларацията на Синята коалиция се посочва:

"Днес се прави опит за втори път да се скрие част от истината за миналото на страната ни. Ще напомним, че през 1997 г. затова България не скъса истински с комунистическото си минало. Призоваваме конституираните заинтересовани страни – Народното събрание, президента на Република България, Министерския съвет и министъра на вътрешните работи да подкрепят пред КС действащите текстове от Закона за достъп до досиетата.

Вярваме, че постигнатото преди години съгласие по тази тема ще намери защитници и днес сред политическите сили и институциите. Не бива да допуснем да се скрие отново истината".

.

 

Екатерина Михайлова изрази от парламентарната трибуна надеждата на Синята коалиция, че „парламентът и Комисията по правните въпроси ще са първи с решение на този въпрос. Да не се отмени този текст, с който можем да погледнем какво се е случвало в миналите години".

Както сайтът Държавна сигурност.com първи съобщи на 2 февруари Конституционният съд допусна за разглеждане искане на 3-членен съдебен състав от Върховния касационен съд за обявяване на противоконституционност на чл. 25., т. 3 от закона, на чиято основа се обявяват агентите на ДС с прочистени или унищожени досиета.

Сезирането става по делото, което бившият посланик и външен министър в кабинета Софиянски Стоян Сталев води срещу обявяването му като агент от комисията по досиетата.

Синята коалиция е първата политическа сила, която изразява отношението си към възможността 5 години след като законът за досиетата да действа безупречно, да бъде премахнат важна разпоредба от него и по този начин да се стопира процеса на огласяването на сътрудниците на ДС.

В понеделник на дискусия в Българския хелзинкски комитет депутатът от БСП в 40-то Народно събрание Татяна Дончева, която е фигурата от левицата с основен принос за приемането на закона през 2006 г., заяви, че пред КС се излагат псевдоюрически аргументи. Според нея атаката е продиктувана от факта, че комисията по досиетата предстои да обяви да разкрие кой кой е в икономиката и частния капитал.
Атаката на закона става преди обявяването на агентите сред кредитните милионери, банкерите, висшите учебни заведения, босовете в спорта и други.

Освен Българския хелзинкски комитет Конституционния съд допусна като страна по делото и друга неправителствена организация - фондация програма "Достъп до информация".

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов