|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ЦИК даде на заден: Предоставя необходимите данни за проверката за принадлежност към ДС на кандидатите за депутати и евродепутати ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Вторник, 21 Май 2024 12:31

alt

 

След медийния и обществен натиск Централната избирателна комисия (ЦИК) днес е преразгледала своя отказ от миналата седмица да предостави всички необходими данни на Комисията по досиетата за проверката на кандидатите за депутати и евродепутати на предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни 2024 г.

Това научи desebg.com от източници от Комисията по досиетата.

Днес, независимият държавен орган, натоварен с осветяването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, е получил ново писмо (виж документа по-долу), подписано от председателя на ЦИК Камелия Нейкова, с което тя потвърждава, че ще предоставят и отказаните първоначални данни за политическата номинация на кандидатите, както и в кой избирателен район са издигнати.

Desebg.com припомня, че миналата седмица ЦИК изненадващо промени досегашната си 17-година практика и отказа тези данни, твърдейки, че няма правно основание за това.

Медиите и публични фигури като Методи Андреев и Мартин Димитров обаче припомниха, че искането е напълно законосъобразно и с отказа си ЦИК нарушава закона за досиетата.

В новото си писмо председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочва, че данните ще бъдат предоставени „с цел публичност, прозрачност и достъпност“.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов