|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Безпрецедентно: ЦИК отказа важни данни за проверката на агентите на ДС сред кандидатите за евродепутати и депутати ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Петък, 17 Май 2024 13:24

alt

 

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да предостави важни данни на Комисията по досиетата за кандидатите на евродепутати и народни представители на предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни 2024 г., на базата на които пред обществото трябва да бъдат огласени сътрудниците на тоталитарните комунистически служби сред лицата, регистрирани за двата вота, научи desebg.com от информиран източник.

ЦИК е отказала да предостави на Комисията по досиетата данните от коя политическа сила са кандидатите, подлежащи на проверка за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, както и в кой избирателен район са издигнати.

„Мотивът“ на ЦИК е, че тя счита, че „няма законово основание“ Комисията да изисква от коя политическа партия, коалиция или инициативен комитет са издигнати кандидатите“ (виж по-долу отговора на председателя на ЦИК до Комисията по досиетата).

Това решение на ЦИК влиза в крещящо противоречие с нейната досегашна 17-годишна практика, при която Централната избирателна комисията винаги е предоставя тези данни.

За първи път това е направено през 2007 г., когато Комисията по досиетата беше избрана от парламента и веднага извърши проверка на кандидатите за европейски парламент същата година.

Сега обаче изведнъж тази практика е нарушена и това става при председателството на ЦИК на Камелия Нейкова, която беше избрана на този пост през 2021 г., а кандидатурата ѝ бе издигната от партия „Има такъв народ“.

Неочакваната позиция на ЦИК е грубо нарушение на закона за досиета, в който ясно е записано, че „ръководителите на държавни органи предоставят на комисията поисканите от тях документи в 14-дневен срок“.

В Комисията по досиетата са останали шокирани от отказа на тази информация, която ЦИК години наред е предоставяла без проблеми, а сега отказва без мотиви, научи desebg.com.

Неколкократните опити на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов ЦИК да преосмисли неадекватната си промяна в досегашната си практика са ударили на камък и нежелание да се разреши проблема.

В свое писмо до председателя на ЦИК Камелия Нейкова Евтим Костадинов ясно е посочил, че законът задължава Комисията по досиетата при произнасяне да посочва публичното качество на провереното лице.

„Отказвайки да предостави информация от коя кандидатска листа е съответното подлежащо на проверка лице, ЦИК не само възпрепятства работата на Комисията, но и лишава обществото от правото му на информираност“, е предупредил Костадинов Нейкова.

За нивото на професионализъм и за пълното противоречие, в което ЦИК е изпаднала, говори и фактът, че първоначално Комисията по досиетата е получила от Централната избирателна комисия диск, за който ЦИК е твърдяла, че съдържа списък с „трите имена, ЕГН на кандидатите и издигналата ги партия, коалиция или инициативен комитет“. Дискът обаче се е оказал… напълно празен.

Едва след това на друг електронен носител ЦИК е предала списък с имената на кандидатите, но вече без информацията коя политическа сила ги издига.

 

alt

 

Проблемът, сътворен от ЦИК, с отказа да предостави данни за кандидатите, които е предоставяла досега, реално лишава обществото от възможността да научи обявените от Комисията сътрудници от коя политическа сила са и в кой избирателен район са издигнати.

Това най-вероятно ще принуди Комисията по досиетата да търси други пътища и да извършва допълнителни информационни проверки, за да установява тези данни и да успее да излезе в решение преди вота на 9 юни 2024 г., в което информацията за разкритите сътрудници да е в пълнота. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов