|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Вътрешната комисия на парламента подкрепи правомощието на Комисията по досиетата за пълно осветяване на агентите на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Сряда, 09 Март 2022 19:12

alt

 

Парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред подкрепи днес законопроекта на депутати от „Демократична България“, с който са предложени поправки в закона за досиетата, потвърждаващи правото на Комисията по досиетата да осветява в пълнота сътрудниците на тоталитарните комунистически служби на различните им ръководни постове, които са заемали от 10 ноември 1989 г. насам, научи desebg.com.

През декември 2021 г. Общото събрание на Върховния касационен съд прие тълкувателно решение, с което промени духа на закона за досиетата, приемайки, че Комисията по досиетата може да огласява един сътрудник повече от веднъж в различните качества на заеманите от него ръководни длъжности само ако представи нови доказателства.

Това на практика е опит да бъде цензурирана дейността на Комисията по досиетата и да бъде блокиран процеса на разкриване на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, който започна през 2007 г. и досега бе следван неотклонно в резултат на приетия с пълен политически консенсус закон за досиетата от края на 2006 г.

Законопроектът на „Демократична България“, с който императивно се потвърждават правомощията на Комисията, бе подкрепен с 16 гласа „за“ и 3 „против“.

В същото време законопроекта на пропутинската партия „Възраждане“ за отмяна на закона за досиетата бе отхвърлен със същите гласове от Парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Както desebg.com писа на 2 март тази година в парламента бяха внесени два коренно различни законопроекта, отнасящите до единственият успешен декомунизационен процес в България – осветяването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби в лицето на ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА.

Темата предизвика разгорещени спорове в Парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

От „Възраждане“ запяха същата мантрата, която пееха БСП и АБВ преди години, когато бяха избрани да са лобито на противниците на отварянето на досиетата в опитите по законодателен път да бъде от отметен този закон.

Измисленият аргумент е, че Комисията по досиетата харчела много пари (годишният ѝ бюджет е около 4 млн. и половина – повече от 20 пъти по-малък от еквивалента ѝ в Полша, б.а.).

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов обаче контрира, като посочи средства държавата трябва да плаща заради опороченото правосъдие.

По думите му само по едно дело, по което е отменено огласяване на сътрудник с второ или последващо решение, определени съдии, зависими от тоталитарното минало, присъжда от 2 до 5 хил. лева хонорар на адвоката на агента, а за негово обезщетение до 20 000 лв.

Против дейността на Комисията по досиетата очаквано възропта Николай Радулов („Има такъв народ“), разкрит от същата нея като щатен служител на ДС.

Същият бе предложен от Слави Трифонов за министър на вътрешните работи в първото му проекто-предложение за кабинет през миналото лято, което дори не стигна до гласуване в парламента.

Крум Зарков от БСП заяви, че Комисията по досиетата разделяла обществото, деляла агентите на добри и лоши, нещо което тя категорично не прави, но очевидно младият и амбициозен социалист (загубил трите последни избори в Русе като водач на листата на БСП) може да борави само с манипулативни клишета.

Думите му преляха чашата на търпението на председателя на Парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов (ДСБ), който попита Зарков колко пъти е ходил в Комисията по досиетата и колко и какви досиета на сътрудници е чел, на което депутата от БСП не можа да даде смислен отговор.

Членът на Парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и лидер на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че цялата парламентарна група на движението ще застава зад предложените от законодателни промени от „Демократична България“, за да може обществото да получи цялата информация за сътрудниците на тоталитарните служби.

В подкрепа на разкриването на досиетата на агентите на ДС се обяви и Радомир Чолаков (ГЕРБ), който също е член на Парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов