|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Нима можем да вървим по пътя на демокрацията, ако законът защитава кохортата от доносници на ДС? ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 18 Декември 2021 16:46

alt

 

Съюзът на репресираните от комунистическия режим – „Памет“ стана поредната организация, която протестира с декларация срещу скандалното решение на Общото събрание на Върховния административен съд, огласено на 9 декември 2021 г., с което 15 години след прилагането на закона за досиетата се прави опит да се наложи цензура върху обявяването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби на различни ръководни постове от Комисията по досиетата. Desebg.com публикува декларацията на репресираните от комунистическия режим:

 

Петнадесет години след началото на законното осветяване на сътрудниците на тоталитарния комунистически режим Върховният административен съд (ВАС) взе позорното решение, което е в услуга на тези, които искат да възкресят миналото и да попречат на Комисията по досиетата да завърши изпълнението на закона.

ВАС налага цензура върху осветяването на лицата, сътрудничили на репресивния апарат на тоталитарния режим. Вчера ВАС публично огласи решението си по тълкуването по дело № 9/2019 г. от Общото решение на ВАС, което заседава на 28.05.2021 г.

Забележете, Решението се оповестява на 9.12.2021 г.! Какво е то: „Комисията няма компетентност да се произнася с второ и последващи решения, относно едно и също лице, при липса на нови доказателства, за което вече с влязло в сила нейно решение е установена и обявена такава“

Решението е взето юни месец, а се обявява едва сега! Следва реторичния въпрос – кой има полза от това?! Вън от всяко съмнение това позорно решение противоречи на духа на закона за досиетата, то обслужва бившата и сегашна комунистическа върхушка, и е сериозна пречка да бъдат осветени ръководните и политически позиции в политиката и обществото на лицата, които са имали принадлежност към репресивните органи или в разузнаването, заемани след 10.11.1989 г.

Нима можем да очакваме, че след старателното прочистване на досиетата ще намерим доказателства за повторно обявяване на сътрудници на ДС?

Нима не е ясно, че ако един път си обявен за участник или сътрудник на ДС отпада необходимостта да бъде проверена твоята принадлежност към тези органи, в случай, че сега си кандидат за друга длъжност?!

ВАС реши, че може да наруши тълкуването на закона в полза на новите господари, начело с президента. Ако говорим за край на т. н. преход, то той е повече от печален.

В клетата България доминират малодушни, безотговорни хора! Продажността е повсеместна! Популизмът, нагаждачеството, липсата на качествена журналистика и уважението към високите човешки добродетели дадоха път на тъпата посредственост, която се хили и се самопредлага.

Днешна България е пренаселена с призраците на извращенията на българския комунистически режим? Как биха гласували на избори българите, ако знаеха за хилядите изчезнали, за времето, когато страната е била покрита със стотици безименни гробове, оставени без кръст и спомен за тези, които лежат в тях?!

Кой носи вината за това, че единствено в България нямаше политика за осмислянето на комунистическия строй, нямаше пълна яснота за жертвите, за палачите и необходимостта от покаяние, за да загърбим най-после това престъпно минало и да вървим напред, както го сториха всички страни от бившия Източен блок?

У нас липсва поне едно място, музей, дом или каквото и да е, където може с автентични факти на историята да разкажем за това човеконенавистническо минало!

Нима можем да вървим по пътя на демокрацията, ако законът защитава кохортата от доносници, крадци и убийци на човешки души, които крачат редом с нас? Нима имаме илюзията да се надяваме, че ще постигнем каквито и да е успехи, ако от всеки ъгъл изскачат хора, които манипулират и ограбват надеждите ни за по-добър и по-справедлив живот на нашите деца и внуци?!

Нашият вече е към края си, но не се съмнявайте – има все още такива почтени люде, за които високите човешки добродетели са непреходни. Въпросът „Кой съм аз?“ стои пред всеки. Със сигурност ще се намери критичния минимум от хора, които няма да построят за себе си „партия-държава“, а върху руините на предишните посткомунистически години ще предложат демокрация , олицетворяваща реда и закона! Нито повече, нито по-малко!

Остава да видим как т. н. демократи в Народно събрание ще реагират на това противозаконно решение на ВАС и защо това решение се скри и забави цели три години!

Лиляна Друмева,
Председател на „Съюз на репресираните от комунизма – памет“
Областните структури на СРК в Благоевград, Кърджали, Шумен,
Сливен, София, Монтана, Плевен, Варна, Бургас и Пловдив

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов