|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Евтим Костадинов: Съдът се кани да ни отнеме правото да информираме обществото за агентите на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Сряда, 27 Октомври 2021 11:05

 

alt

 

„Очакваме решение на съда, с което ще ни се отнеме правото да информираме обществото за различните ръководни длъжности, които са заемали или заемат от сътрудниците на Държавна сигурност, или такива, които кандидатстват за изборна длъжност.“

Това заяви председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов по време на публичната дискусия и представяне на два нови документални сборника в Правно-историческият факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“, която се провежда в момента съвместно с Департамент ,,История и цивилизация“ на Американски университет в Благоевград.

„Както Върховният административен съд (ВАС) 10 години решаваше дела по наши решения без проблемни изведнъж през последните години някои съдии започнаха да приемат обратни решения“, посочи още Костадинов.

Той призна, че по тази линия Комисията има проблем със съда за прилагането на закона. Както desebg.com писа от 2017 г. определени съдии във ВАС започнаха да налагат противоречива практика, с която прокарват тезата, че Комисията може да огласи повторно или последващ път даден сътрудник само ако независимият държавен орган разкрие нови доказателства.

Негативното решение се очаква да бъде огласено от ВАС днес по тълкователно дело, заведено по искане на главния прокурор Сотир Цацаров още през юли 2019 г.

Desebg.com писа, че още това лято Общото събрание на ВАС е решило да приеме решение, което ще изиграе негативна роля в процеса на осветяването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, но изчаква удобен момент да го обяви, в който обществения фокус да е насочен към други проблеми и да не предизвика скандал в медиите и обществото.

Такъв момент е именно сега, когато страната е затънала в безконтролна криза с пандемията от ковид-19, високите цени и предизборната кампания за президент и парламент.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов