|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Утре ВАС казва, че налага цензура върху осветяването на агентите на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Вторник, 26 Октомври 2021 15:00

alt

 

Утре, сряда, 27 октомври 2021 г., се очаква Върховният административен съд (ВАС) да обяви официално дълго бавеното решение, с което на практика ще наложи цензура върху процеса на осветяването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби от Комисията по досиетата, научи desebg.com от свои източници.

Става въпрос за обявяване на тълкувателно решение на Общото събрание на ВАС за уеднаквяване на съдебната практика по дела, заведени от сътрудници на комунистическите тайни служби срещу осветяването им от Комисията по досиетата повторно, но в качеството им на лица, заемащи друга ръководна длъжност, различна от първоначалната, с която са разкрити от независимия държавен орган.

Казусът бе създаден от самия Върховен административен съд, който първите 10 години след приемането на закона за досиетата през 2006 г. решаваше подобни дела безпроблемно, но от 2017 г. някои съдебни състави започнаха да прокарват решения, с които приемаха, че повторното или последващи огласявания на сътрудници на Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА може да става само, ако Комисията представи нови доказателства.

Това напълно противоречи на общественото искане още от началото на прехода за разкриването на сътрудниците на Държавна сигурност, както и на духа на закона за досиетата от 2006 г., приет с рядък политически консенсус и потвърдената с решения на Конституционния съд и на Европейския съд по правата на човека за огромното значение на този декомунизационен процес за демократичното развитие на българските институции и общество.

На практика решението на ВАС ще означава, че ако, например, в предстоящата проверка на кандидатите за народни представители за 47-то Народно събрание един кандидат за народен представител вече е обявен за сътрудник на тоталитарните служби от Комисията по досиетата в предишно негов качество – дали пак като кандидат за предходни парламенти или като министър или заемащ друга ръководна длъжност в държавата или обществото, то Комисията няма право да огласи неговата принадлежност, ако не представи нови доказателства за въпросната принадлежност.

Така обществото ще оставено неинформирано и лишено от право на информиран избор.

В същото време законодателят не е натоварил Комисията със събиране на доказателства, имайки предвид, че архивите на ДС са незаконно прочистени в началото на прехода от БКП/БСП през 1990 г. и много от документите са унищожени.

В закона няма и изрична разпоредба от страна на законодателя в лицето на българския парламент за абсурдното тълкуване на закона от страна на някои съдии от ВАС, създали противоречивата съдебна практика.

Нещо повече ВАС така и не вниква в същината на процедурата, по която Комисията по досиетата работи по осветяването на сътрудниците на тоталитарните служби.

А именно в своята практика Комисията само веднъж, първият път установява и обявява принадлежност на даден сътрудник.

В последващите свои решения, с които го осветява в друго длъжностно и ръководно качество, Комисията само огласява вече установена и обявена принадлежност на лицето към тоталитарните служби.

Както desebg.com информира своите читатели част от съдиите, прокарали противоречивата практика от 2017 г. насам, се оказаха зависими от тоталитарното минало и в конфликт на интереси.

Председателят на отделението във ВАС, което разглежда делата по закона за досиетата, се оказа, че съжителства с агент на Държавна сигурност (този факт стана публично известен, след като съдийката си направи отвод по делото на сътрудника, което той водеше, именно с аргумента, че съжителства с него).

Някои от останалите съдии, командировани във ВАС от страната, а не назначени с конкурс във върховната съдебна институция, се оказаха, че са започнали своята юридическа кариера във факултета на ДС в школата на МВР-ДС в Симеоново преди 10 ноември 1989 г.

Тълкувателното дело бе заведено през лятото на 2019 г. от тогавашния главен прокурор Сотил Цацаров, сезиран за проблема от председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Още през лятото desebg.com писа, че ВАС е взел негативно за процеса на осветяване на сътрудниците на комунистическите служби, но чака удобен момент за огласяването му.

Очевидно такъв удобен момент е настъпил сега в отсъствието на действащ парламент при пълната власт в ръцете на президента Румен Радев и третото му служебно правителство.

Вероятно някой във ВАС се надява, че покрай огромните проблеми с разрастващата се катастрофа от пандемия от ковид-19 в страната, скокът на електроенергията и цените и предизборната кампания за президент и Народно събрание скандалното му решение няма да бъде забелязано и ще мине между капките на общественото внимание и медиите.

Редица държавни институции, юристи и представители на гражданското общество настояха в свои позиции Общото събрание на ВАС да уеднакви своята практика в полза на закона и процеса на осветяването на сътрудниците. Вижте повече следните линкове:
Становище на главния прокурор – виж ТУК.
Становище на Комисията по досиетата – виж ТУК.
Позиция на юриста проф. Веселин Вучков, министър на вътрешните работи (2014-2015) – виж ТУК.
Интервю с адвоката и специалист по достъпа до обществена информация Александър Кашъмов – виж ТУК.
Позиция на Атлантическия съвет на България – виж ТУК.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов