|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Зависими съдии продължават да произвеждат „правосъдие” за агенти на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Сряда, 11 Юли 2018 19:15

alt

Съдии от Върховния административен съд (ВАС), зависими от тоталитарното комунистическо минало, продължават да създават противоречива практика по дела срещу решения на Комисията по досиетата, с които тя е обявила сътрудници на Държавна сигурност.

Последният случай е по делото на  сътрудника на бившата Държавна сигурност и бивш кмет на село Брестовица Георги Варадинов, който съди Комисията по досиетата за вреди в резултат на огласяването на принадлежността му към ДС.

С решение от 3 юли 2-18 г. състав на ВАС, публикувано на сайта на съда, е отмерил предишно решение на Административния съд в Пловдив, с което е отхвърлен иск на Варадинов за присъждане на обезщетение и връща делото за повторно разглеждане в Пловдив.

Председател на съдебния състав във ВАС по този случай е съдия Галина Христова, която съжителство с друг обявен от комисията сътрудник – проф. Ивайло Мирчев, председател на Съюза на българските художници (2004-2011).

В съдебния състав е и съдия Пламен Петрунов, който има най-много отменени решения на Комисията по досиетата.

Както desebg.com писа неотдавна Петрунов е следвал във факултета „Държавна сигурност” на школата на МВР-ДС в Симеоново.

„Комисията не разполага с материалноправна компетентност да се произнесе с множество решения, обявявайки принадлежност към органите [ДС и разузнавателните служби на БНА] на база на едни и същи доказателства”, се посочва в решението на ВАС.

Според съдебният състав „постановеният при липса на материална компетентност, в случая и при превратно упражняване на власт, в пълен противовес с целта на закона, административен акт е нищожен”.

Съдът изобщо не се е съобразил с изчерпателното и компетентно решението на Конституционния съд от 2012 г., с което бе потвърдена законността на дейността на Комисията, нито с последното решение на Европейския съд за правата на Страсбург по случая с бившия министър на правосъдието и агент на ДС Харалабми Анчев, по което бяха отхвърлени неговите жалби, че с обявяването на неговата принадлежност към ДС от Комисията са му нанесени вреди.

До момента новият председател на ВАС Георги Чолаков, който беше избран на този пост миналата година, не е намерил за уместно да вземе отношение по противоречивата практика на съда, който през първите 7 години от дейността на закона за досиетата решаваше дела по един и същ начин, но през последните години ВАС се превърна в податливо на влиянието на паралелната власт на ДС средство за блокиране на процеса на отварянето на досиетата и разкриването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби.

Чолаков не прие поканата на desebg.com да коментира как съдии с очевиден конфликт на интереси и зависими от комунистическото минало, решават дела срещу решения на Комисията по досиетата.


Казусът „Варадинов”

Делото на бившия кмет на село Брестовица, община Родопи, област Пловдив, Георги Варадинов е един от емблематичните примери за създадената от ВАС противоречива практика по дела на сътрудници на тоталитарните комунистически служби срещу решения на Комисията по досиетата, с които тя е обявила тяхната принадлежност.

За първи път неговата принадлежност е разкрита през 2007 г. от Комисията по досиетата в качеството му на кандидат за кмет на родното си село, като кандидат на БСДП.

Той е разкрит като съдържател на явочна квартира „ЛИПА” на Окръжно управление на МВР-ДС Пазадржик от 1987 г. Досието му е унищожено през месец май 1991 г. по време на управление на коалиционния кабинет на Димитър Попов.

Тогава Варадинов не е обжалвал решението на Комисията по досиетата. Това прави, след като тя го обявява през 2011 г. за втори път, но в друго му качество – като кандидат за кмет на село Брестовица на местните избори през есента на същата година, издигнат от партия „Вяра, морал, родолюбие, отговорност – национален идеал за единство”.

Той обжалва пред съда това второ решение и ВАС го отменя през 2014 г., като това е първото дело, по което съдът вменява на Комисията необходимост от събиране на допълнителни доказателства дейност на сътрудника, нещо, което законодателят в лицето на Народното събрание не е дал на независимия държавен орган, натоварен с разкриване на сътрудниците на ръководни постове в държавата.

И при условие, че делата на съдържателите на явочни квартири са досиетата в ДС, които през 1990-1991 г. са унищожени на 100% при незаконното прочистване на архивите на ДС. Тази информация изобщо е подмината от съда.

ВАС използва като допълнителен мотив за отмяната на решението на Комисията и една неточност, отразена в един от картоните на Варадинов в ДС. В него служител на ДС е записал грешно като година на привличане, годината на раждане на лицето – 1950 г.

В малкото запазени документи за Варадинов обаче в картотеката на ДС съществува и друг образец картон, в който е посочена точната година на вербовка – 1987 г., а от цялата информация в картона, а именно, че Варадинов е военнослужещ, член на БКП и със средно специално образование, както и номера на поделението, в което служи е съвсем видно и за най-непросветения, че няма как ДС да е знаела и записала това, през годината на неговото раждане. ВАС обаче си е затворил очите за втория картон.


Съдене на Комисията за нанесени вреди

След като спечелва окончателно делото за отмяната на второто решение на Комисията, с което е обявена принадлежността му към ДС, Варадинов завежда друго дело, с което съди комисията за нанесени вреди. В исковата си жалба той твърди, че решението на Комисията е повлияло на кандидатурата му през 2011 г. като кмет, тъй като е получил само 49, а шест години по-рано над 1240 гласа

На първа инстанция на това дело в Пловдивския административен съд е уважил жалбата му и е осъдил Комисията да заплати 5000 лв., макар той да е поискал над 30 000 лв.

Варадинов е обявен и трети път от Комисията – през 2015 г. в качеството му на кмет на кметство Брестовица в периода 1999-2002 г. при проверката на община Родопи, към която принадлежи Брестовица.


Кой е Георги Варадинов

Преди промените роденият през 1950 г. Варадинов  е работил като военен във флота.  През 1999 г. се кандидатира в родното си село Брестовица за кмет и като независим печели изборите убедително (80% от гласовете) срещу опонента си от Обединените демократични сили.


Освободен заради обвинения в сексуален тормоз

През 2002 г. Общинският съвет го освобождава от длъжност след серия скандали за сексуален тормоз, в които името на Варадинов е намесено. Според публикации в пресата в този период срещу него са подадени 14 сигнали, сред които служителки в служба „Социални грижи” и полицейска служителка в РПУ Стамболийски.

Мотивите на Общинския съвет за отстраняването му са грубо и неуважително отношение към жителите, системен отказ да изпълнява социалните искания на хората, еднолично разпределяне на общинската земя, непочистване на селото и други. През 2003 г. Върховният административен съд връща на работа Варадинов като кмет, след като той обжалва освобождаването си.


Отново кандидат за кмет

На местните избори през 2007 г. се кандидатира отново за кмет, издигнат от БСДП, но губи вота. На следващите местни избори през 2011 г. пак участва като кандидат за кмет на кметство Брестовица, издигнат от партия „Вяра, морал, родолюбие, отговорност – национален идеал за единство”. Заема последно място сред 9-те кандидати с 3,3% от гласовете.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов