|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ВАС забрани да бъде сниман по дела на агенти на ДС срещу Комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 28 Май 2018 15:47

alt
Състав на Върховния административен съд (ВАС) не разреши да бъде сниман от медии при разглеждане на делото, по което сътрудник на бившата Държавна сигурност и бивш кмет на село Брестовица Георги Варадинов съди Комисията по досиетата за нанесена вреда от огласяването му.

Това се случи днес по време на заседанието във ВАС, на която делото се разглежда на втора инстанция. Буквално преди началото на разглеждането на делото репортер на сайта desebg.com поиска разрешение от секретаря в съдебната зала да по време на заседанието.

Секретарят се смути от искането, вероятно защото не е честа практика присъствието на журналисти по административни дела, но се обърна към председателя на съдебния състав съдия Галина Христова, която изненадана отрони само: „О, не”. Така на практика съдебният състав отказа да бъде сниман на работното си място.


Кои съдии, разглеждат дела срещу Комисията по досиетата във ВАС?

altПредседателят на съдебния състав по делото „Варадинов” Галина Христова преди известно време си направи самоотвод при разглеждането във ВАС на жалба на друг обявен сътрудник на ДС – проф. Ивайло Мирчев (р. 1954 г.) от Националната художествена галерия, председател на Съюза на българските художници (2004-2011).

Той е разкрит от Комисията по досиетата като съдържател на явочна квартира „СЛАВЯНКА” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1976 г. Досието му е унищожено през месец май 1990 г. по време на управлението на току що преименувалата от БКП БСП.

Мотивът на съдийката от ВАС да си направи самоотвод е... фактическото ѝ съжителство с проф. Ивайло Мирчев. Той е един от сътрудниците на ДС, който обаче е спечелил жалбата си срещу решението на Комисията, с което неговата принадлежност към ДС е обявена.

Името на съдия Галина Христова бе едно от осемте имена на магистрати във ВАС, чиито близки роднини също работят във Върховния административен съд, отбелязано в публикация на в. „Сега” от месец януари тази година.

altВ статията се посочва, че като един от 43-ма съдебни помощници във ВАС работи синът на Христова – Виктор Йорданов. В съдебната система се смята, че съдебния помощник е добър трамплин за кариерно израстване в третата власт.

В тричленния съдебен състав по делото „Варадинов” днес във ВАС бе и Пламен Петрунов – съдията с най-много отменени решения на Комисията по досиетата – 6, който първоначалто е командирован във ВАС от предишния председател на съда Георги Колев, а през 2015 г. е назначен за титуляр.

Както desebg.com писа в петък (25 май 2018 г.) Петрунов е следвал във факултета „Държавна сигурност” школата на МВР-ДС в Симеоново.

В нормалните страни такъв факт би се приел като очеваден конфликт на интереси, но новият председател на ВАС Георги Чолаков засега мълчи по този въпрос.

 
Казусът „Варадинов”

Делото на бившия кмет на село Брестовица, община Родопи, област Пловдив, Георги Варадинов е един от емблематичните примери за създадената от ВАС противоречива практика по дела на сътрудници на тоталитарните комунистически служби срещу решения на Комисията по досиетата, с които тя е обявила тяхната принадлежност.

За първи път неговата принадлежност е разкрита през 2007 г. от Комисията по досиетата в качеството му на кандидат за кмет на родното си село, като кандидат на БСДП.

Той е разкрит като съдържател на явочна квартира „ЛИПА” на Окръжно управление на МВР-ДС Пазадржик от 1987 г. Досието му е унищожено през месец май 1991 г. по време на управление на коалиционния кабинет на Димитър Попов.

Интересно е, че тогава Варадинов не е обжалвал решението на Комисията по досиетата.

 

alt

alt

 

Това прави, след като тя го обявява през 2011 г. за втори път, но в друго му качество – като кандидат за кмет на село Брестовица на местните избори през есента на същата година, издигнат от партия „Вяра, морал, родолюбие, отговорност – национален идеал за единство”.

Той обжалва пред съда това второ решение и ВАС го отменя през 2014 г., като това е първото дело, по което съдът вменява на Комисията необходимост от събиране на допълнителни доказателства дейност на сътрудника, нещо, което законодателят в лицето на Народното събрание не е дал на независимия държавен орган, натоварен с разкриване на сътрудниците на ръководни постове в държавата.

И при условие, че делата на съдържателите на явочни квартири са досиетата в ДС, които през 1990-1991 г. са унищожени на 100% при незаконното прочистване на архивите на ДС. Тази информация изобщо е подмината от съда.

ВАС използва като допълнителен мотив за отмяната на решението на Комисията и една неточност, отразена в един от картоните на Варадинов в ДС. В него служител на ДС е записал грешно като година на привличане, годината на раждане на лицето – 1950 г.

 

alt

alt

 

В малкото запазени документи за Варадинов обаче в картотеката на ДС съществува и друг образец картон, в който е посочена точната година на вербовка – 1987 г., а от цялата информация в картона, а именно, че Варадинов е военнослужещ, член на БКП и със средно специално образование, както и номера на поделението, в което служи е съвсем видно и за най-непросветения, че няма как ДС да е знаела и записала това, през годината на неговото раждане. ВАС обаче си е затворил очите за втория картон.


Съдене на Комисията за нанесени вреди

След като спечелва окончателно делото за отмяната на второто решение на Комисията, с което е обявена принадлежността му към ДС, Варадинов завежда друго дело, с което съди комисията за нанесени вреди. В исковата си жалба той твърди, че решението на Комисията е повлияло на кандидатурата му през 2011 г. като кмет, тъй като е получил само 49, а шест години по-рано над 1240 гласа.

На първа инстанция на това дело в Пловдивския административен е уважил жалбата му и е осъдил Комисията да заплати 5000 лв., макар той да е поискал над 30 000 лв. Тези 5000 лв., ако ВАС потвърди първоинстанционното решение, всъщност ще бъдат средства от държавния бюджет, тъй като Комисията е бюджетна организация.

Варадинов е обявен и трети път от Комисията – през 2015 г. в качеството му на кмет на кметство Брестовица в периода 1999-2002 г. при проверката на община Родопи.

Варадинов е завел в административния съд друго дело, с което е поискал третото решение на Комисията да бъде обявено за нищожно и да му бъдат присъдени 40 000 лв., но този иск е отхвърлен от съда

По делото „Варадинов” днес самият жалбоподател не се яви лично пред съда във ВАС. Представителят на Комисията по досиетата юрисконсулт София Мутафчийска поиска съдът да отхвърли иска му и представи писмено становище.

Представителят на прокуратурата също се обяви за отхвърляне на иска на жалбоподателя.

 

alt

 

Предстои съдебният състав с председател Галина Христова да излезе с решение, от което ще стане ясно дали магистратите са безпристрастни.

И в ключовото решение на Конституционния съд от 2012 г., и в решението на Европейския съд за правата на човека в Страсбург от януари 2018 г. ясно е посочено, че от обявяването на принадлежност към Държавна сигурност не настъпват вреди за лицата, които са осветени, още повече, че са заемали публична длъжност, на основата на която са проверявани за принадлежност към тоталитарните комунистически служби.


Кой е Георги Варадинов

Преди промените роденият през 1950 г. Варадинов  е работил като военен във флота.  През 1999 г. се кандидатира в родното си село Брестовица за кмет и като независим печели изборите убедително (80% от гласовете) срещу опонента си от Обединените демократични сили.


Освободен заради обвинения в сексуален тормоз

През 2002 г. Общинският съвет го освобождава от длъжност след серия скандали за сексуален тормоз, в които името на Варадинов е намесено. Според публикации в пресата в този период срещу него са подадени 14 сигнали, сред които служителки в служба „Социални грижи” и полицейска служителка в РПУ Стамболийски.

Мотивите на Общинския съвет за отстраняването му са грубо и неуважително отношение към жителите, системен отказ да изпълнява социалните искания на хората, еднолично разпределяне на общинската земя, непочистване на селото и други. През 2003 г. Върховният административен съд връща на работа Варадинов като кмет, след като той обжалва освобождаването си.


Отново кандидат за кмет

На местните избори през 2007 г. се кандидатира отново за кмет, издигнат от БСДП, но губи вота. На следващите местни избори през 2011 г. пак участва като кандидат за кмет на кметство Брестовица, издигнат от партия „Вяра, морал, родолюбие, отговорност – национален идеал за единство”. Заема последно място сред 9-те кандидати с 3,3% от гласовете.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов