|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Видео: Защо някои не четат досиетата на ДС обективно ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 04 Април 2018 06:23

alt

Сайтът desebg.com публикува видео от предаването на „Лице в лице” на Би Ти Ви, посветено на темата за досиетата на репресивния апарат на БКП – Държавна сигурност (вторник, 3 април 2018 г.).

Часове по-рано на проведената в парламента кръгла маса за бъдещето на Комисията по досиетата стана ясно, че управляващата партия ГЕРБ подкрепя дейността на независимия държавен орган и няма да позволи той да бъде закрит, както предлага БСП.

В предаването участват председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов и разследващият журналист Христо Христов. Двамата отговарят на въпроси на водещата Цветанка Ризова, свързани с досието на живеещата във Франция Юлия Кръстева, философ, лингвист и писател.

Костадинов заяви, че Кръстева не е проверена избирателно, а в качеството си на член на Редакционния съвет на „Литературен вестник” при глобалната проверка на медиите в България.

Христо Христов посочи, че хората, които са коментирали, че Кръстева не е агент на ДС, вероятно за първи път четат досие на Държавна сигурност.

„Тези хора сигурно са си помислили, че това е класическо досие на ДС, но всъщност то е едно класическо прочистено досие на Държавна сигурност”, обясни той, припомни как в началото на 1990 г. тайно от обществото БКП/БСП е прочистила 40% от досиетата на ДС.

Христов каза, че при всяко обявяване на някое по-известно име в интелектуалният елит негови представители са проявявали защитна рефлексия, както при случая с Вера Мутафова или Богдан Богданов.

„Това обаче не е обективна позиция, защото Комисията е обявила стотици сътрудници с прочистени досиета, но тези, които днес защитават Кръстева тогава не са коментирали в такъв контекст”, аргументира се той. И даде пример с прочистеното досие „ГОЦЕ на президента (2002-2012) Георги Първанов.

По думите на Евтим Костадинов около 1 млн. са били сътрудниците в периода 1944-1989 г.

Забележка: За да гледате видеото изтеглете програмата Flash Player.

 

Видео от предаването | Източник: btv.bg.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов