|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Парламентът организира кръгла маса за архивите на комунистическите служби ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Неделя, 01 Април 2018 15:59

alt
Парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, съвместно с фондация „Конрад Аденауер” организират кръгла маса на тема „Комисията по досиетата – настояще и бъдеще”, съобщиха организаторите.

Дискусията ще се проведе на 3 април 2018 г., вторник, от 10 часа в зала „Изток” на Народното събрание.

Целта на инициативата е да се подложи на публичен дебат с участието на експерти и общественици, изминатия дотук път от процеса на отварянето на архивите на тоталитарните комунистически служби, както и въпроса какво следва да се направи оттук нататък за довършването му.

Кръглата маса ще бъде открита от председателя на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, а водещ ще е проф. Веселин Вучков, юрист и университетски преподавател.

Двамата са застъпници на отварянето на архивите. Цветанов като министър на вътрешните работи, а Вучков като него заместник предадоха на Комисията по досиетата през 2010 г. най-големия масив от архивни документи на ДС, този съхраняващ се дотогава в МВР, надхвърлящ 1 млн. архивни единици.

Ръководителят на Софийското бюро на фондация „Конрад Аденауер” Торстен Гайслер ще сподели немския опит с разкриването на досиетата и държавната политика в тази област.

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов ще изнесе доклад за работата на независимия държавен орган през изминалите 10 години, а нейната международна и издателска дейност ще бъде представена от Екатерина Бончева, член на Комисията

Предвидено е представители на гражданското общество ще участват с доклади в кръглата маса, а след тях участниците в инициативата ще проведат дебат по темата.

Това е втората подобна кръгла маса, посветен на досиетата на ДС, която се провежда през последните години.

ГЕРБ и фондация „Конрад Аденауер” инициираха през 2013 г. подобен форум в парламента в защита на процеса на отваряне на архивите на тоталитарните служби и дейността на Комисията по досиетата, когато тя беше атакувана от управляващата БСП и се обсъждаше нейното закриване, въпреки подкрепата на закона, който социалистите подкрепиха през 2006 г.

През миналата година изтече вторият 5-годишен мандат на Комисията и парламентът по закон трябваше да избере нов състав (по закон настоящия състав изпълнява пункциите си до избиране на нов, б.а.).

През ноември 2018 г. беше отворена процедура по номинации, но парламентът я прекрати, след протест срещу номинацията на тогавашния депутат от ГЕРБ Антон Тодоров за председател на Комисията. Тогава от ГЕРБ обявиха, че ще организират широко публично обсъждане на темата за бъдещата работа по разкриване на архивите на тоталитарните.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов