|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Парламентът спря избора на нов състав на Комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Сряда, 04 Октомври 2017 17:47

alt

Народното събрание спря за неопределено време избора на нов състав на Комисията по досиетата. Отмяната на приетата от парламента на 20 септември 2017 г. процедура по номиниране на нови членове беше подкрепена със 165 гласа „за”, трима „против” и 13 въздържали.

Стопирането на номинациите стана, след като в неделя група от над 60 общественици, университетски преподаватели и журналисти поискаха с отворено писмо до председателя на парламента и до премиера номинирането на нови членове да се проведе при широк обществен дебат и се противопоставиха на издигнатата от ГЕРБ в публичното пространство кандидатура на депутата от партията Антон Тодоров.

В същия ден и пет извънпарламентарни партии излязоха с обща декларация против номинацията на Тодоров с мотива, че променял позициите си в търсене на кариера. В понеделник ГЕРБ излезе с позиция, че е за провеждането на обществено обсъждане на номинации за бъдещите нови членове на Комисията и ще предложи да се отмени гласуваната преди две седмици процедура.

Оказа се, че ГЕРБ не са номинирали Антон Тодоров официално, защото днес председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви от парламентарната трибуна, че „до момента няма нито една подадена номинация – нито за председател, нито за членове”. Той потвърди, че е необходимо широко обществено обсъждане.

В същото време Антон Тодоров призна, че сам е поискал от премиера Бойко Борисов и втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов да бъде номиниран за председател на Комисията.

Последва грозно словесно пререкание между Тодоров и депутата от БСП Славчо Велков, разкрит като сътрудник на ДС.

Отлагането на избора на нов състав на Комисията по досиетата е за неопределено време. Към момента не е ясно кога и в какъв формат ще организира и проведе публичното обсъждане.

По закон само парламентарно представените партии могат да излъчват номинации. В отвореното си писмо на обществениците е посочено, че законът не забранява и представителите на гражданското общество да издигат номинации. За да са законни обаче те също трябва да минат през някоя от парламентарните групи в парламента.

В момента продължаването на дейността на Комисията се подкрепа от ГЕРБ и ДПС, а против нея са БСП и „Обединени патриоти”. Партия „Воля” на Марешки не е взимала отношение.

До избирането на нов състав на Комисията досегашният продължава да изпълнява задълженията си.

Мандатът на членовете на Комисията е 5 години. Първият ѝ състав беше избран през пролетта на 2007 г., включително с подкрепата на БСП, През 2012 г. парламентът гласува нов 5-годишен мандат, включително и БСП. По закон членовете на комисията имат право на два мандата.

От 2007 г. Комисията по досиетата се ръководи от Евтим Костадинов, номиниран от БСП. Той получи втори мандат през 2012 г. с подкрепата на ГЕРБ.

Преди настоящия закон и Комисия имаше три неуспешни опита за отварянето на досиетата с Комисиите „Тамбуев” (1990-1991), Комисията „Бонев” (1997) и Комисията „Андреев” (2001-2002).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов