|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БСП припомни, че е наследник на БКП – иска да се затворят досиета на ДС и закрие Комисията ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 28 Януари 2016 23:05

alt
БСП отново припомни, че дори след 26 години след краха на тоталитарната комунистическа система в България е наследник на Българската комунистическата партия, с искането си за отмяна на закона за досиетата и закриване на Комисията.

Днес (28 януари 2016 г.) група депутати от БСП внесоха в парламента законопроект за „Закон за архива на документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА”, а гласност за него даде зам.-председателят на ПГ на „БСП лява България” Атанас Мерджанов. По думите му „от за своето почти деветгодишно съществуване тази комисия, освен да внася раздори в българското общество, до нищо друго не допринесе”.

Мерджанов, който не е присъствал на нито една публична инициатива на Комисията през посочените 9 години, не се изявява като нищо повече от говорител на най-ретроградното ядро в бившата комунистическата партия.

Сайтът desebg.com припомня, че през 2006 г. БСП участва и подкрепи закона за досиетата, който сега иска да отмени, а през 2012 г. активно лобира гласува за втори мандат на Комисията и за приемането за двама от членовете от номинираните от нея кандидати.

Законопроектът на БСП не е нищо повече от компилация на различни внасяни до момента леви законопроекти или такива, продукт на нереформираните специални служби, чиято единствена крайна цел е закриването на Комисията и отвяна на закона за досиетата.

Това искане е замаскирано като създаването на Институт за национална памет – агенция към Министерския съвет без ясна регламентация (в другите страни от Източния блок подобни институти са независим държавен орган с приблизителни бюджетни от 40 млн. евро – българската Комисията е с годишен бюджет от 4 млн. лв.).

Наред с това щенията на БСП стават напълно прозрачни, като се има предвид, че в законопроекта на изпадналата в нокдаун след последните местни избори левица се иска да се премахне задължителните проверки на публичните и обществени фигури до момента, както и обявяването на принадлежност по т. нар. картонче.

Очевидно вносителите депутати социалисти са били комсомолци, когато БКП/БСП тайно от обществото създава тези „картончета” при престъпното унищожаване на досиетата на агентурния апарат, за да запази контрола над него по време на прехода.

Вносителите на законопроекта са пропуснали, че по този въпрос през 2012 г. Конституционният съд се произнесе с категоричното мнозинство от 12 на 0 гласа в полза на конституционносъобразността на огласяването на сътрудници с унищожени от БКП/БСП в началото на 1990 г. досиета.

Преди три месеца Комисията съобщи, че над 12 000 сътрудници на тоталитарните комунистически служби са заемали ръководни постове в държавата по време на прехода. До края на втория ѝ мандат остава повече от една година.

БСП разполага в 43-то Народно събрание с 38 депутати, крайно недостатъчно да прекара какъвто и да е законопроект. Тя не успя да закрие Комисията, когато беше за последно и за кратко на власт при кабинета Орешарски (2013-2014), когато чрез бившата клика на ДС отново се опита да закрие Комисията, но никой не я подкрепи в 42-то Народно събрание.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов