|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Щатният от ДС Велизар Енчев се изложи, бърка оперативни връзки с агенти ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Петък, 01 Май 2015 11:02

alt
Бившият щатен служител на Държавна сигурност Велизар Енчев (виж досието му тук), настоящ независим депутат, влязъл в 43-то Народно събрание от коалицията „Патриотичен фронт”, се изложи сериозно, показвайки, че не знае основните категории на агентурния апарат на ДС, въпреки че е работил за нея в периода 1985-1991 г.

Това стана в парламента по време на приемането на отчетния доклад на Комисията по досиетата за дейността й през второто полугодие през 2014 г. в четвъртък (30 април 2015 г.). Там Енчев се опита да атакува председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов с обвинението, че в копията от архивни документи, които независимият държавен орган издава по искане на граждани, прозирали имена секретни сътрудници от други държави, въпреки аномизирането на материалите с черен маркер.

За пример бившият кадър на ДС посочи документи, които самият той е получил от Комисията. Той обаче пропусна да уточни, че всеки, който получи подобни документи, подписва декларация, с която се задължава, че носи отговорност при евентуално разгласяване на информация от материалите за трети лица (в желанието си да атакува Комисията по досиетата неотдавна самият Енчев наруши това правило, като разгласи в ефир имена на трети лица от своите документи).

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, който присъстваше в парламента, отговори, че на Енчев са предоставени копия на документи във вид, съобразен със закона. Той уточни, че въпросните имена са на официални лица за контакт и напомни, че когато става въпрос за секретни сътрудници на ДС се посочват съответни псевдоними.

Позовавайки се на личното работно дело на Велизар Енчев като оперативен работник в Първо главно управление на ДС Костадинов обяви, че по оценка на началниците му в периода 1987-1990 г. Енчев не е привлякъл нито един агент.

„За каква агентура, говори г-н Енчев, че сме му разкрили агенти”, попита реторично Евтим Костадинов.

Депутатът обаче го обвини в лъжа и каза, че е имал „две оперативни връзки”. Т. нар. оперативни връзки обаче по никакъв начин не попадат в основните категории агентурен апарат на ДС – агент (секретен сътрудник) , резидент, съдържател на явочна квартира и съдържател на конспиративна квартира, посочени в секретните инструкции за оперативния отчет на МВР-ДС.

В дебата се включи депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов, който се обърна към Велизар Енчев с думите: „Вие сте пристрастен, защото сте щатен сътрудник на Първо главно управление на ДС. Ако вие сте писали имената на сътрудниците си, а не псевдонимите им, сте били за уволнение още тогава”.

От казаното от Велизар Енчев излиза, че или той не познава основните категории секретни сътрудници на ДС, или борави с терминологията на ДС манипулативно, разчитайки на непознаването й от широката аудитория.

Евтим Костадинов заяви пред парламента, че Комисията по досиетата не може да изпълни закона, защото Националната разузнавателна служба (НРС) и служба „Военна информация” (военното разузнаване, бел. ред.) не предават необходимата информация, задължени по закон.

В защита на тоталитарните комунистически служби се вдигна депутатът от БСП Таско Ерменков, бивш щатен сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА.

„Няма как да се изисква информация за хора от служба „Военна информация”, които и в момента работят може би извън държавата. Дори с риск да нарушат някоя точка на закона, пазят всички онези, които в момента служат на държавата си”, заяви Ерменков.

Позицията му обаче предизвика реакцията на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който посочи, че не е мислил да се изказва, „но твърде много ченгета ми дойдоха”.

„Не съм съгласен да се внушава, че едва ли не НРС и служба „Военна информация” пазят своите агенти зад граница. Да не забравяме, че комисията на г-н Евтим Костадинов е също комисия, която има достъп до най-висока степен на квалификация и нищо оттам няма да излезе, което да накърни интереса на държавата.

Освен това, пази Боже, ако колегите на г-н Енчев и на г-н Ерменков, от тяхното време, в момента защитаваха интереса на България зад граница. То затова изчезнаха външнотърговските сметки, изчезнаха външнотърговските дружества. Поради тази причина, че такива хора пазят българския интерес зад граница”, заключи Методи Андреев.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов