|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Новият закон за МВР отваря вратата за агентите на комунистическите тайни служби ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Петък, 13 Юни 2014 12:19

alt
Новият закон за МВР, който управляващите упорито се опитват да прокарат въпреки президентското вето,  отваря вратата за сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби за системата на вътрешното министерство.

За това алармира пред desebg.com депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков, член на Парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

„Новият закон не предвижда да има правилник за неговото прилагане”, отбеляза депутатът. Той обаче припомни, че в момента в действащия Правилник за прилагане на Закона за МВР съществува задължително изискване за предварителна проверка за принадлежност към ДС или разузнавателните служби на БНА на всички кандидати за назначаване на публични ръководни постове във вътрешното министерство от началник на сектор и участък нагоре.

Това изискване беше прието от предишното ръководство на МВР през януари 2011 г. (чл. 166, ал. 5 от Правилника за приложение на МВР) и вътрешното министерство е единствената държавна институция, която е поставила подобно условие в нормативен акт. „Става дума за огромен брой длъжности. След като приехме тази разпоредба от 2011 г. насам за всеки конкурс в МВР задължително се изисква предварителна проверка чрез Комисията по досиетата”, посочи Веселин Вучков.

Той обясни, че тъй като в България не действа лустрационно законодателство, изискването за предварителна проверка, което има императивен характер, е балансиран и справедлив механизъм. Чрез него ръководството на МВР да получава информация от Комисията по досиетата за наличието на принадлежност сред кандидатите за ръководни длъжности, както и възможността да се запознава с конкретните документи. Без фактите да се разгласяват публично предварителните проверки дават по-голяма представа за професионалния и моралния профил на кандидатите.

„Сега с новия Закон за МВР, премахвайки правилника за приложението му, управляващите на практика елиминират изискването за предварителна проверка за принадлежност към комунистическите тоталитарни служби на всички кандидати за ръководни постове в МВР. Това означава, че в системата на вътрешното министерство отново могат спокойно да бъдат назначавани на ръководни длъжности сътрудници на ДС и на разузнавателните служби на БНА”, допълни депутатът, който беше зам.-министър на МВР в кабинета на ГЕРБ.

„Освен, че се опитват да овладеят МВР политически, да елиминират конкурсите, да прокарат назначаването на главния секретар без президентски указ, отварянето на вратата на министерството за сътрудниците на комунистическите служби е още един аргумент против приемането на новия закон”, заключи  Вучков.

Вчера, 12 юни 2014 г., с гласовете на БСП, ДПС и „Атака” в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е преодоляно ветото на президента Росен Плевнелиев върху закона и се очаква прегласуването му да влезе в програмата на Народното събрание идната седмица.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов