|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Затвор и глоба за всеки, който оспори престъпленията на БКП, кадрите на ДС – без пенсии ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Петък, 13 Декември 2013 16:32

alt
Всеки, който публично оспорва, омаловажава, оправдава или отрича престъпленията на Българската работническа партия (комунисти), БКП и Държавна сигурност в България през периода 9 септември 1944 г. – 10 юни 1990 г., както и престъпленията на други комунистически режими или престъпленията, извършени от нацистите, да се наказва със затвор от 15 до 45 дни  и глоба до 5000 лв.

Това предложиха днес на пресконференция редица неправителствени организации, политически затворници и общественици. Допълнението трябва да влезе в Наказателния кодекс и се внася от името на инициаторите под формата на петиция да Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите в Народното събрание.

„Досега сме били толерантни към наследниците на комунистическата партия и кадрите на ДС, но след последното им нагло искане за закриване на комисията по досиетата, няма да останем равнодушни и ще отговорим подобаващо”, заяви Васил Къдринов от Център „Хана Аренд”.

Подобна наказателна санкция беше приета преди няколко години в Унгария, а преди това и в други страни от Европа. Според участниците в пресконференцията, ако подобен текст е съществувал в Наказателния кодекс, то обществото е нямало да стане свидетел на публично изявление като това на председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов (БСП) от миналата седмица, който заяви, че „сътрудниците на бившата ДС са храбри хора, които търпяха достатъчно дълго време издемотелствата върху тях и техните семейства. В крайна светка 99% от тях са работили за интересите на България в различни времена”.

Участниците в петицията заявиха, че с нея искат и оставката на „адвоката на ДС” Мерджанов.

Също така те настояват пред Народното събрание да не се признава за трудов стаж работата на оперативните работници в Държавна сигурност, както и на щатните функционери в БРП (к), БКП, ДСНМ и ДКМС в периода 9 септември 1944 г. до първите свободни избори на 10 юни 1990 г. Спестените средства от високите пенсии на функционерите на ДС и казионните тоталитарни организации следва да бъдат разпределени между останалите пенсионери в страната, е мнението на Васил Къдринов.

Инициативата е подкрепена от неправителствените организации „Хана Аренд”, инициативен комитет „Мемориал на съпротивата”, „Граждани срещу ДС”, Асоциация на свободното слово „Анна Политковсктая”, Инициативен комитет за мемориал на жертвите на терора в Пловдив и от политическите затворници Георги Константинов, Петко Огойски, писатели, историци и граждани.

 

alt

 

Според тях комисията по досиетата не само не трябва да бъде предсрочно закривана, но и да продължи да работи, докато и последният сътрудник на комунистическите тоталитарни служби престане да се кандидатира на парламентарни, местни и европейски избори.

Инициаторите заявиха, че ще подадат сигнал до прокуратурата с искане да наложи глоби и започне следствия срещу ръководствата на Националната разузнавателна служба, служба „Военна информация”, както и срещу Министерството на правосъдието за неизпълнение на задълженията им по закона да предадат архивите до 1991 г. на комисията по досиетата. Отделно от това самите те ще заведат дело срещу вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова за неспазване на обещанието да предаде въпросните архиви до 15 декември 2013 г.

Крум Славов от „Граждани срещу ДС” заяви, че абсолютно манипулативно е твърдението на бившите кадри на Държавна сигурност, че комисията, в която работи администрация от 93 души, харчи значителни средства, които биха били спестени с прекратяване на съществуването й. Той даде редица примери на кадрови служители, заемащи постове в банки и държавни институции като Националната здравно-осигурителна каса и Националния осигурителен институт, откъдето те са получавали значителни възнаграждения за присъствието си в контролните и ръководните им органи. Той предложи правителството да спести средства от заплатите на кадрите на ДС, назначени на държавни постове.

„Цялата история с досиетата от самото началото на прехода е една постановка, тъй като от обществото се крие истината. Още от комисията „Тамбуев”  в 7-то Велико Народно събрание през 1990 г. се скриха досиетата. Досиетата се криеха и при комисията „Бонев” и при комисията „Анадреев”. Досиета се крият и днес от комисията „Костадинов” и това е проблем, който вече се вижда от всички, заяви политическият затворник Георги Константинов.

Копие от петицията е изпратена и до Европейската комисия, която е информирана за намерението на БСП за закриване на комисията по досиетата и съглашателството на социалистите с представителите на репресивния апарат на ДС. Миналата седмица те  внесоха искане до парламента за закриване на комисията, която представителите на БСП веднага „прегърнаха”.

Преди днешната пресконференция в защита на закона за досиетата и дейността на комисията се обявиха от Съюза на репресираните от комунистическия терор и от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик".

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов