|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Затвор и глоба за всеки, който оспори престъпленията на БКП, кадрите на ДС – без пенсии ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Петък, 13 Декември 2013 16:32

alt
Всеки, който публично оспорва, омаловажава, оправдава или отрича престъпленията на Българската работническа партия (комунисти), БКП и Държавна сигурност в България през периода 9 септември 1944 г. – 10 юни 1990 г., както и престъпленията на други комунистически режими или престъпленията, извършени от нацистите, да се наказва със затвор от 15 до 45 дни  и глоба до 5000 лв.

Това предложиха днес на пресконференция редица неправителствени организации, политически затворници и общественици. Допълнението трябва да влезе в Наказателния кодекс и се внася от името на инициаторите под формата на петиция да Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите в Народното събрание.

„Досега сме били толерантни към наследниците на комунистическата партия и кадрите на ДС, но след последното им нагло искане за закриване на комисията по досиетата, няма да останем равнодушни и ще отговорим подобаващо”, заяви Васил Къдринов от Център „Хана Аренд”.

Подобна наказателна санкция беше приета преди няколко години в Унгария, а преди това и в други страни от Европа. Според участниците в пресконференцията, ако подобен текст е съществувал в Наказателния кодекс, то обществото е нямало да стане свидетел на публично изявление като това на председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов (БСП) от миналата седмица, който заяви, че „сътрудниците на бившата ДС са храбри хора, които търпяха достатъчно дълго време издемотелствата върху тях и техните семейства. В крайна светка 99% от тях са работили за интересите на България в различни времена”.

Участниците в петицията заявиха, че с нея искат и оставката на „адвоката на ДС” Мерджанов.

Също така те настояват пред Народното събрание да не се признава за трудов стаж работата на оперативните работници в Държавна сигурност, както и на щатните функционери в БРП (к), БКП, ДСНМ и ДКМС в периода 9 септември 1944 г. до първите свободни избори на 10 юни 1990 г. Спестените средства от високите пенсии на функционерите на ДС и казионните тоталитарни организации следва да бъдат разпределени между останалите пенсионери в страната, е мнението на Васил Къдринов.

Инициативата е подкрепена от неправителствените организации „Хана Аренд”, инициативен комитет „Мемориал на съпротивата”, „Граждани срещу ДС”, Асоциация на свободното слово „Анна Политковсктая”, Инициативен комитет за мемориал на жертвите на терора в Пловдив и от политическите затворници Георги Константинов, Петко Огойски, писатели, историци и граждани.

 

alt

 

Според тях комисията по досиетата не само не трябва да бъде предсрочно закривана, но и да продължи да работи, докато и последният сътрудник на комунистическите тоталитарни служби престане да се кандидатира на парламентарни, местни и европейски избори.

Инициаторите заявиха, че ще подадат сигнал до прокуратурата с искане да наложи глоби и започне следствия срещу ръководствата на Националната разузнавателна служба, служба „Военна информация”, както и срещу Министерството на правосъдието за неизпълнение на задълженията им по закона да предадат архивите до 1991 г. на комисията по досиетата. Отделно от това самите те ще заведат дело срещу вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова за неспазване на обещанието да предаде въпросните архиви до 15 декември 2013 г.

Крум Славов от „Граждани срещу ДС” заяви, че абсолютно манипулативно е твърдението на бившите кадри на Държавна сигурност, че комисията, в която работи администрация от 93 души, харчи значителни средства, които биха били спестени с прекратяване на съществуването й. Той даде редица примери на кадрови служители, заемащи постове в банки и държавни институции като Националната здравно-осигурителна каса и Националния осигурителен институт, откъдето те са получавали значителни възнаграждения за присъствието си в контролните и ръководните им органи. Той предложи правителството да спести средства от заплатите на кадрите на ДС, назначени на държавни постове.

„Цялата история с досиетата от самото началото на прехода е една постановка, тъй като от обществото се крие истината. Още от комисията „Тамбуев”  в 7-то Велико Народно събрание през 1990 г. се скриха досиетата. Досиетата се криеха и при комисията „Бонев” и при комисията „Анадреев”. Досиета се крият и днес от комисията „Костадинов” и това е проблем, който вече се вижда от всички, заяви политическият затворник Георги Константинов.

Копие от петицията е изпратена и до Европейската комисия, която е информирана за намерението на БСП за закриване на комисията по досиетата и съглашателството на социалистите с представителите на репресивния апарат на ДС. Миналата седмица те  внесоха искане до парламента за закриване на комисията, която представителите на БСП веднага „прегърнаха”.

Преди днешната пресконференция в защита на закона за досиетата и дейността на комисията се обявиха от Съюза на репресираните от комунистическия терор и от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик".

 

Коментари 

 
-1 #2 svetlan 2013-12-17 05:13
Уважаеми читатели на сайта на Г-н Христов,напрвих ме по-задълбочена обработка на изказванията на пресконференция та и установихме сериозна подготовка за пренасочване на реалните и целенасочени действия срещу комунистическат а сган. Тя отново е режисирала под маската на "антикомунистиче скат а кауза" вариант за да избегне всякакви удари срещу нея.Изказванята са предварително режисирани и лъхат на наивност от висока степен.Кой ще следи публичните твърдения на хора,организаци и и пр. какво говорят за комунистическия режим. Един пример-застава някой на автобусна спирка ,или в метрото и се провиква,че комунистическит е престъпления не са големи. Чакащите ахват,подкрепят го и след това всички се качват в мотрисата. Кой ще залови нарушителя на закона,ще дойде някой полицай,или някой от присъстващите ще се оплаче в РПУ,ще се създаде преписка срещу неизвестен нарушител на закона и т.н. и т.н. И ако се залови провинилия се,кой ще докаже,че е точно той и че е казал такива думи. А от друга страна той може да каже,че се е шегувал,или да се извини,че е направил грешка.Комунистите от своя страна пък може да гласуват закон,че който не признае "високите резултати от строителството на социализма и комунизма",също трябва да бъде глобен ,или затворен.

Хитрините на комунистите са удивителни,те са създадени от съветската болшевишка централа и до днес са живи и жилави.Както сме казвали нееднократно,пр ез първите две години на Втората Световна война,съветскит е комунсти имаха за съюзник германските нацисти,а през следващите три американските и британските империалисти.А все тръбяха и чрез пропагандата си и чрез официалната си историческа наука,че няма по-големи борци от съветските комунисти срещу империализма и нацизма. Хем съюзници,хем врагове.....
Този маниер е пренесен у нас от комунистическат а сган и е усъвършестван перфектно.


Може ли да се гласува подобен текст под носа на комунистическат а власт-Правителство,Па рламент,Съдебна система,полиция ,следствие и др. Каква е тази умопомрачаваща наивност у тези хора. И щели да сезират европейски институции.
Ето,да вземем и тезата за "борба срещу ДС-кадрите за да не влизат във властта".Досега никой не е посочил нито един пример на такава борба.Мълчи и Г-н Христов. Какво означава това-нито има,нито е възможна подобна борба.

Каква е целта на всички тези действия?-да се отклонят реалните намерения за борба срещу комунистическат а власт.Да има борба срещу непризнаващи престъпния характер на комунистическат а диктатура,да се бори някой срещу ДС-сътрудниците,да се бори някой срещу олигарсите,но никой да не се бори срещу комунистите. С други думи,те нямат нищо общо със сегашните пороци и изстъпления.Ето ги лошите хора-олигарсите,кукл оводите,кредитн ите милионери,агент ите на ДС и др. Търсете ги,борете се срещу тях,протестирай те,разобличавйт е ги,но комунистите не ги докосвайте,те са "непричем"(русизъм) и нямат нищо общо с изброените обекти за борба.

И посочените "общественици" се борят обективно срещу комунистическат а клика само да не се кандидатират агенти на ДС в изборите. А срещу другите комунисти,които са били на много по-високо ниво от агентите,те нямат нищо против.Те са добри и почтени комунета. Лошите комунета са само бившите агенти и никой друг.А съвременните комунисти са "парфе екселанс"-перфектни и класни.

Цялата страна е обсипана с паметници на съветските агресори,а нашите "антикомунета" ще затварят и глобяват непризнаващи престъпния характер на комунизма. Под сянката на съветския комунистически тираниочен режим.Сиреч,съветскат а агресия да си стои по места,никой да не докосва нейните символи,а ние ще се борим срещу някои публични изяви.Лудост до полуда!

СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ПРЕСТЪПНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ СА НА ПОЧИТ,ПАМЕТНИЦИ ТЕ ИМ СА ЛЪСКАВИ И ВИСОКИ, а някой трябва да бъде вкаран в затвора,ако каже че комунистическат а диктатура не е била толкоз лоша.И никаква съпротива срещу съществуването на тези паметници. Косвено се признава валидността на болшевизацията.

И така народеца отново е вързанв кърпата на комунизма и мърдане няма.
 
 
-1 #1 svetlan 2013-12-15 15:48
Отново наивност,отново несеризоност,от нво отнесеност,този път страна на "антикомунисти".

Точно това го правеха комунистите-който не определи периода до Девети за "фашистки",значи е фашист и враг на народа-бой,затвор,убий ства.


Най-вероятно поредната "акция" е на комунистическат а централа,на която са се хванали тези активисти. Непонятно е такъв силен антикомунист като Г. Константинов да не е могъл да разгадае тази игра.


А нормалните неща са много прости и елементарни:
1. Когато има комунистическа власт,тя трябва да бъде съборена,или да има борба срещу нея.
2. Когато е налице комунистическа пропганда,тя трябва да бъде оборена и разобличена.


Такъв текст е смешен и правно невъзможен да съществува.И се ползват организации като "Хана Арендт".И в цялата каша забъркват досиета,обещани я,съглашателств а,тоталитарни служби и др.Пълен майтап.

Ето съвременния български наивитет,наивит ет на 21-ви век.

"Който публично оспори".А кой ще доказва,дали дадено оспорване е "публично",или камерно.
В момента комунистите са на власт,асе търси текст за закон ,който да държи на неоспорването на комунистическия режим.С това отново се цели,сегашните комунистически гадове да се диференцират от предипните. С други думи-онези до Десети бяха лоши комунисти,праве ха лошо,а днешните са добри и не правят нищо лошо.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов