|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Репресираните от комунистическия режим се обявиха в защита на комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 05 Декември 2013 15:33

alt

Репресираните от комунистическия режим протестираха срещу обслужващото властта искане на бивши кадрови служители на репресивния апарат на БКП комисията по досиета да бъде закрита, а досиетата затворени. Хората, които са пострадали от режима на комунистическата партия преди 1990 г., заплашиха, че ако не бъдат чути ще сезират европейските институции за нарушените им права. Това стана ясно от разпространена днес декларация на Съюза на репресираните при комунизма.

"Националното ръководство на Съюза на репресираните при комунизма е изумено и възмутено от изказаните мнения за закриване на комисията по досиетата", се посочва декларация на ръководството на организацията, предизвикана от изказани от депутати от левицата идеи за закриване на комисията, искане, направено преди това от организациите на бивши кадровите служители на  Държавна сигурност.

"Твърдо стоим зад продължаване на дейността на комисията по досиетата, която доказа независимостта си. Протестираме, че все още редица държавни институции (Национална разузнавателна служба, военно разузнаване, Министерство на правосъдие и др.) не са предали всички документи от съответните архиви. Комисията по досиетата трябва да продължи да действа поне 5 години след предаването и на последния документ от архивите", се казва в декларацията.

"Ние искаме да разберем истината защо беше прекършена съдбата на поне три поколения – на нашите родители и прародители, на нас и на нашите деца, искаме да разберем кои са виновниците за това. Хиляди са молбите на български граждани, които искат да получат копие от документи за извършени върху тях и предците им репресии", се казва още в документа.

"Недоумяваме от опитите да се върне отново параграф 12 в закона за досиетата, с който се забранява обявяването на лицата от ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА от началник на отдел нагоре. С отмяната на този член преди година ние считахме, че макар и бавно страната ни върви напред по демократичния си и Европейски път. Считахме, че държавата предприема някакви мерки да не се забравят репресиите и издевателствата над жертвите на комунистическия режим у нас, че ще се освети историческата истина за тоталитарния режим преди 10 ноември 1989 г. и последвалият го не съвсем прозрачен преход".

"Притеснени сме, че само ден след изявите на служителите на ДС и разузнавателните служби на БНА се появиха и становища на премиера и на председателя на вътрешната комисия за намерение да закриват комисията по досиетата. Надяваме се, че те ще се осъзнаят и ще разберат, че по този начин те показват задкулисието, срещу което протестира голяма част от народа ни", отбелязват от Съюза на репресираните.

"В другите страни от бившия социалистически блок досиетата се отвориха изцяло и това не доведе до сриване на държавите им, напротив до тяхното прогресивно развитие. Съществува права корелация между степента на разкритие на досиетата и развитието на държавата. В Германия дори човекът, който беше председател на комисията по разкриване на досиетата, сега е президент на страната им", посочват от организацията и предупреждават, че ако становището им не бъде чуто, ще се обърнат към европейските институции, за да бъдат защитени правата на пострадалите от комунистическия режим.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов