|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Бивши кадрови служители на ДС поискаха от парламента да закрие комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 02 Декември 2013 17:33

alt
Няколко организации, обединяващи интересите на бившите кадрови служители на Държавна сигурност, са се обърнали с писмо до председателя на Народното събрание Михаил Миков, с което искат да бъде закрита комисията по досиетата, съобщи информационна агенция БГНЕС.

Сред организациите, подписали писмото са Национална асоциация „Сигурност” (Второ главно управление на ДС),  Асоциацията на разузнавачите от запаса (Първо главно управление на ДС) и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

 Според тях комисията по досиетата трябва да се заличи като административен орган, а нейните правомощия да се ограничат до съхраняване на архивите на Държавна сигурност. Според бившите офицери от ДС дейността на комисията води до ограничителни и лустрационни действия, които са и противоконституционни и противоречащи на общоприетите норми на вътрешното и международното право и на международните договори, по които България е страна. Организациите смятат и че законът за досиетата също е изгубил своята актуалност.

Те настояват да знаят дали това, което прави комисията отговаря на най-добрите европейски практики по опазване на националната сигурност и обществения ред. В писмото си те настояват от председателя на парламента да разберат дали трябва ли и за в бъдеще „комисията да размахва картончета, папки и дела и да тръби кои са лошите при положение, че не е установено и доказано защо и с какво именно тези са лошите, трябва ли в предизборни периоди да се шантажират определени личности, ако се окаже, че те са неудобни като потенциални опоненти на силните от деня”.

Според бившите оперативни работници от Държавна сигурност отварянето на досиетата било „геноцид на българския народ”. Бившите кадрите на ДС обвиняват комисията, че тя не изпълнява своите задължения по закон - десетки имена на починали оперативни работници от ДС били публикувани, въпреки изричната забрана в закона (очевидно офицерите от ДС не са запознати със закона и дейността на комисията, тъй като при проверките си тя не огласява имена именно на поличали сътрудници, б.а.).

„Дейността на комисията вреди на сътрудничеството на българските специални служби с техните колеги”, коментира полковникът от запаса Горан Симеонов, председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса. Според него членовете на комисията получавали по-високи заплати от хората, които са начело на специалните служби в България (възнаграждението на членовете на комисията е определено от закона, гласуван от парламента, включително от БСП и ДПС, които са номинирали четирима от общо 9-те членове на комисията, б.а.)

Това не е първото искане за закриване на комисията. Ден след предсрочните избори за 42-ро Народно събрание на 12 май 2013 г. организацията на бившите кадрови служители на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (военното разузнаване) поискаха същото.

Преди месец в медиите изтече информация, че Сергей Станишев е обсъждал на съвет на министрите на кабинета Орешарски идеята за закриване на комисията. Официално лидерът на БСП обаче не е правил подобни заявления. Комисията по досиетата е един от 30-те държавни организации, от които Министерството на финансите поиска ограничаване на бюджета за 2014 г. с 10%.

През септември 2013 г. в Народното събрание четирима депутати от БСП и един от „Атака” внесоха законопроект, с който искат връщането на отменения през декември 2012 г. от Синята коалиция и ГЕРБ параграф 12 от закона за досиетата. С него трябваше да бъдат огласени кадрите на комунистическите служби на ръководни постове в Националната разузнавателна служба и служба „Военна информация”, които обаче и към момента не изпълняват закона и блокират работата на комисията. Законопроектът първоначално беше подкрепен от ДПС, но впоследствие в една от парламентарните комисии депутатите от движението гласуваха „против” приемането му и след това не е му е даван ход.

Бившите кадри на комунистическите тоталитарни служби нямат основание да твърдят, че законът за досиетата е противоконституционен и лустрационен. През 2012 г. Конституционният съд с пълно единодушие от 12 гласа потвърди неговата съобразност с основния закон и прие решение, в което се казва, че законът за досиетата и дейността на комисията спомагат на обществото за правото му да извършва информиран избор.

Миналата седмина на международен форум в София представители на сродни организации дадоха висока оценка на комисията и определиха, че тя е на европейско ниво.

На форума общественици и експерти коментираха и факта, че през последните години в България въпросът за правата на служителите на Държавна сигурност, нарушавала човешки права при комунистическия режим, са постоянно обект на защита от страна на БСП и други партии като ДПС пред Конституционния съд.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов