|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Министерството на правосъдието ще предаде архивите, свързани със затворите при комунизма ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 09 Ноември 2013 09:19

alt
В срок до 15 декември 2013 г.  Министерството на правосъдието ще предостави на комисията по досиетата, архивите на отдел „Затвори” от времето на комунистическия режим.

Това стана ясно вчера от изявление на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова в Народното събрание. Тя даде  отговор по време на парламентарния контрол  на въпрос на депутатите от ГЕРБ Златко Тодоров, Цветан Цветанов, Ирена Соколова, Пламен Петров и Веселин Вучков, които питаха защо министерството все още не е предало на комисията архивни документи на ДС, свързани със затворите, които се съхраняват от него.

Този въпрос беше поставен на кръглата маса „Предизвикателствата пред отварянето на досиетата”, проведена в Народното събрание в края на миналия месец и организирана от фондация „Конрад Аденауер. Тогава зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пое ангажимент от партията да поставят въпроса пред вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова, както и  стана.

 

Вчера тя обясни, че при при преминаването на отдел „Затвори”, правоприемник на който е Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” от МВР към Министерството на правосъдието през 1990 г. всички архивни материали, свързани с дейността на Държавна сигурност са останали на съхранение в МВР.

Поради тази причина Министерството на правосъдието не може да даде точна информация какви документи, свързани с дейността на ДС са създавани, архивирани и унищожавани в местата за лишаване от свобода до 1990 г., защото те са били под контрола на МВР.

Както неотдавна председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви, че е поискал всички налични документи от отдел „Затвори” да бъдат предадени на комисията от Министерството на правосъдието, Зинаида Златанова потвърди, че на 25 октомври 2013 г. е получила това искане.

В него комисията настоява до 15 декември 2013 г. да се предадат всички документи, създадени до 16 юли 1991 г. от ДС. Министърът на правосъдието обясни, че исканите документи е трябвало да бъдат подадени до 20 декември 2012 г., но срокът не е бил спазен от Министерството на правосъдието и отговорната Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”. По думите й не е била сформирана и работна група между дирекцията и комисията. По това време министър на правосъдието е Диана Ковачева (в кабинета Борисов).

От Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” е извършена проверка във всички затвори и поправителни домове в България. „В архивните затворнически досиета и архивните отчетни картони, съхранявани в затворите от 9 септември 1944 г. до 16 юли 1991 г. е установено, че в регистратурите за класифицирана информация по Закона за защита на класифицираната информация на затвора в Ловеч и затвора в Сливен се съхраняват документи, свързани с дейността на ДС. Съхраняват се секретните регистратури”, заяви Златанова. Тя ще инициира създаването на междуведомствена комисия, която да осъществи процеса по предаването на документите на комисията по досиетата до 15 декември 2013 г.

В четвъртък граждани и репресирани поискаха от Министерството на правосъдието да изпълни закона за досиетата и да предаде архивните материали, като заплашиха ръководството му със съдебен иск.

През януари 2013 г. комисията по досиетата обяви принадлежността на над 47 бивши служители от Държавна сигурност, заемали или заемащи ръководни постове от началник сектор до главен секретар в Министерството на правосъдието.

По брой на сътрудници на ДС на ръководни постове Министерството на правосъдието се нарежда на четвърто място след МВР, МВнР и Министерството на отбраната.

От всички огласени 47 имена от Министерството на правосъдието 44 са свързани с ръководни постове в системата на затворите – от охрана, през дирекция за изпълнение на наказанията до директор на затвор.

От огласените 47 души 25 са кадрови служители на Държавна сигурност. Според изнесената от комисията по досиетата информация от обявените 47 сътрудници на ДС 16 заемат действащи постове към януари 2013 г. Една част от тях са получили назначение при тройната коалиция, но има и такива, които са назначени на ръководни постове през 2012 г. при министъра на правосъдието Диана Ковачева.

Сред разкритите имената на агентите на ДС в системата на затворите беше и това на Милети Орешарски, брат на настоящия премиер Пламен Орешарски Преди промените той е работил като заместник началник "Охрана и сигурност" в затвора в Бобов дол. Последните му назначения са началник на затвор – София, на ЗО "Кремиковци", на затвора "Казичене" (директор) в периода 2006-2009 г. Милети Орешарски е вербуван като резидент от Окръжно управление на МВР-ДС в Кюстендил през 1986 г. под псемдонима „ЗАИМОВ”.

Министерството на правосъдието е една от трите институции, която все още не е предала архивните документи, свързани с дейността на тоталитарните комунистически служби на комисията по досиетата. Другите две са Националната разузнавателна служба и служба „Военна информация”. През април 2013 г. директорите на двете разузнавателни служби ген. Драгомир Драганов и Веселин Иванов поеха ангажимент пред президента Росен Плевнелиев да предадат архивите съответно до септември 2013 г. и до края на годината, но до този момент не са изпълнили обещанието и на практика блокират изпълнението на закона за досиетата за разкриването на кадрите на ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА в съвременните разузнавателни служби на България.

През септември група депутати от БСП и един от „Атака” внесоха в парламента проект за изменение в закона за досиетата, с който целят връщането на отменения през декември 2012 г. от Синята коалиция и ГЕРБ параграф 12. След критиките от представители на гражданското общество, експерти, президента Росен Плевнелиев и парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ проектът на този етап не е предвижен за гласуване в Народното събрание.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов