|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
С кръгла маса за досиетата обществото отговаря на апетитите на БСП да затвори ДС-миналото ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Петък, 25 Октомври 2013 17:29

alt
Гражданското общество в България ще покаже на управляващите, че процесът на отваряне на архивите на комунистическите тоталитарни служби трябва да продължи, за да бъдат изпълнени докрай разпоредбите в закона за досиетата, приет през 2006 г. в резултат на рядък консенсус за прочитане на тази страница от историята на България.

Какви са истинските предизвикателства пред отварянето на досиетата и защо политическите посегателства срещу комисията по досиетата са неприемливи, ще бъдат част въпросите на широка обществена дискусия, която ще се проведе в началното на идната седмица.

Във вторник, 29 октомври 2013 г., от 10,30 ч. в зала „Изток” на Народното събрание ще се проведе кръгла масата, озаглавена „Предизвикателствата пред разкриването на досиетата в България”, организирана от Софийското бюро на фондация „Конрад Аденауер”, научи desebg.com.

На нея са поканени лидери на парламентарни и извънпарламентарни партии, представители на президента, комисията по досиетата, министри, шефове на разузнавателни служби, депутати, националният омбудсман, както и редица експерти от гражданския сектор, историци, журналисти, правозащитници и общественици.

На практика кръглата маса ще замести несъстоялия се по вина на управляващите обществен дебат, който трябваше да предшества внесения през септември тази година от група депутати от БСП и „Атака” законопроект, с който се предлага връщане на отменения параграф 12 и на практика отново се затварят досиетата на една група сътрудници на комунистическите тайни служби в съвременното разузнаване на България.

Обществената дискусията идва на време, тъй като миналата седмица пък стана ясно, че лидерът на БСП Сергей Станишев е поставил на съвещание пред министри от кабинета Орешарски възможността комисията по досиетата да бъде закрита.

Чрез комисията по досиетата в момента България е  част от европейската мрежа на страните от Източна Европа, в които действат подобни независими органи, натоварени с разкриването на зависимостите от комунистическите режими чрез огласяване на сътрудниците им и осигуряването на широк достъп до документите на тайните служби при комунизма.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов