|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ГЕРБ към властта: Оттеглете проекта за скриване на досиетата, той е провокация към обществото ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Петък, 11 Октомври 2013 11:52

alt

За незабавно оттегляне на законопроекта, с който депутати от БСП и партия „Атака” искат да бъдат скрити досиетата на кадрите на комунистическите тоталитарни служби в съвременното българско разузнаване настоя опозицията от ГЕРБ днес в парламента.

В специална декларация, прочетена от депутата Красимир Ципов от парламентарната трибуна, от ГЕРБ заявиха:  

„Секторът за сигурност в България е изправен пред поредното си изпитание. Депутати от „Атака” и БСП внесоха законопроект, с който се възстановява действието на печално известния параграф 12 от закона за досиетата, отменен преди година от ГЕРБ и „Синята коалиция”.

Този параграф задължително прикриваше ръководни служители на тоталитарната Държавна сигурност в съвременните разузнавателни служби и забраняваше на комисията по досиетата да разкрива тяхната принадлежност към тоталитарните тайни служби. За нас това политическо действие на БСП и „Атака” не е нищо друго, освен преднамерена провокация към гражданското общество и демократичните процеси в България.”

Според ГЕРБ с този ход  е станало кристално ясно в какво се е превърнал предизборния слоган на БСП – „Да върнем България на хората”, но не обикновени български граждани, а на хората от Държавна сигурност.

ГЕРБ припомни, че този проект е активно подкрепен от парламентарните групи на новата тройна коалиция БСП, ДПС и „Атака”. „Тази подкрепа и единодействие на новото мнозинство показва отношението му  към тоталитарното минало. Те показват, че Задкулисието, тайното съглашателство и зависимостите са водещите идеологии, на които се подчиняват поведението и дейността на правителството на Орешарски”, се посочва в декларацията.

Според парламентарната опозиция връщането на параграф 12 в закона за досиетата показва и нещо друго, а именно какви приоритети следва управляващата коалиция за „реформата” в сектор „Сигурност”.

„За четири месеца проведохте две знакови реформи в сектора за сигурност. Първата –създадохте мастодонта ДАНС, закрихте ГДБОП и избрахте Пеевски за негов шеф. Втората – готвите се да прикриете ръководни служители на тоталитарната Държавна сигурност”, посочи Красимир Ципов от парламентарната трибуна.

ГЕРБ пита това ли са приоритетите пред сектор „Сигурност” и в коя предизборна програма управляващите са записали, че дебютните стъпки на управлението ви ще бъдат именно тези?

„За нас, както и за всички демократично мислещи граждани, поправката „Пеевски” и прикриването на истината за Държавна сигурност не е нищо друго, освен парад на зависимостите и провокация към демокрацията”, се подчертава още в декларацията.

От ГЕРБ обвиниха председателят на парламента Михаил Миков, че носи персонална вина за това, че за пет месеца не са придвижени по парламентарни комисии пакета от законопроекти, внесени от ГЕРБ, регулиращи дейността на службите за сигурност.

„Категорично настояваме БСП и „Атака” незабавно да оттеглят законопроекта за промяна в закона на досиета, чрез който се поставя плътна завеса за истината за тоталитарното ни минало”, завършва документът.

Според ГЕРБ само по този начин Народното събрание ще покаже, че се противопоставя на реактивирането на  практиките от тоталитарното минало.

Декларацията на ГЕРБ е поредната критика към политиката на БСП за блокиране на процеса по отваряне на досиетата на Държвана сигурност и разузнавателните служби на БНА. Преди нея ГЕРБ се обърна с писмо до Реформаторския блок, с което увери извънпарламентарните партии, влизащи в него, че ще се противопостави на поправката за връщането на чадъра върху кадрите на комунистическите служби в разузнаването.

След внасяне на законопроекта редица ескперти и общественици се обявиха против него, а президентът Росен Плевнелиев заяви, че ако той бъде прокарен в парламента, ще наложи вето върху него. Вчера в Парламентарната комисия за контрол над спецслужбите депутатите от ДПС изненадващо гласуваха против заедно с представителите на ГЕРБ и по този начин законопроектът на БСП и "Атака" не получи одобрение.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов