|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Пробив: Комисията за контрол над спецслужбите отхвърли връщането на параграф 12 ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 10 Октомври 2013 17:10

alt
На своето заседание днес Парламентарната комисията за контрол над службите за сигурност* отхвърли законопроекта на група депутати от БСП и един от партия „Атака” за връщане на чадъра (известен като параграф 12) върху кадрите на комунистическите служби, които са заемали или заемат ръководни постове в Националната разузнавателна служба (НРС) и служба „Военна информация” (СВИ, военното разузнаване).

Пред сайта desebg.com депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков съобщи, че с 5 на 3 гласа комисията е отхвърлила законодателното предложение. Освен депутатите на ГЕРБ, членове на комисията, против връщането на параграф 12 в закона за досиетата изненадващо са гласували и депутатите от ДПС.

Резултатът от променената позиция е заварил неподготвен председателя на комисията Димитър Дъбов (БСП), който не е могъл да реагира, научи още dedebg.com. Комисията се състои от 12 членове, но в конкретното гласуване участие са взели само 8.

Макар и да не е водеща в обсъждането на законопроекта за скриването на досиетата на комунистическите кадри в съвременните разузнавателни служби днешното гласуване в Парламентарната комисията за контрол на спецслужбите показва разнобой в управляващите.

Преди това водещата по законопроекта Парламентарна комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие законопроекта, като само членовете на ГЕРБ в комисията гласуваха против него.

Миналата седмица експерти и общественици категорично се обявиха срещу връщането на параграф 12 и го определиха като продължение на политиката Пеевски за непрозрачно и задкулисно управление.

Беше разкрито още, че и двамата ръководители на НСР и СВИ са бивши служители на службите отпреди 10 ноември 1989 г. и това ги поставя в тежък конфликт на интереси с бойкотирането на изпълнението на закона за досиетата и с направената пред президента Росен Плевнелиев договорка за изпълнят закона.

От ГЕРБ миналата седмица също се противопоставиха срещу блокирането на процеса за отваряне на досиетата, като в специално писмо призоваха за адекватна реакция извънпарламентарните партии от Реформаторския блок. „С връщането на параграф 12 на практика се променят приоритетите на националната сигурност и те влизат в друга орбита, различна от ангажиментите на България към НАТО и ЕС”, заяви Цветан Цветанов.

В същото време президентът Росен Плевнелиев заяви, че ако законодателната промяна бъде гласувана, той ще наложи вето.

На 25 септември 2013 г. четирима депутати от БСП начело с Младен Червеняков и депутати от „Атака” Явор Нотев внесоха в парламента законопроект за промяна на закона за досиетата, с която се цели връщане на прословутия параграф 12, отменен само 10 месеца по-рано с гласовете на ГЕРБ и Синята коалиция в 41-то Народно събрание. Предстои да се разбере дали ДПС ще поддържа променената си позиция при гласуване на законопроекта на първо четене в зала или законопроектът ще стане обект на пазарлък между БСП и ДПС.


*Пълното имена на комисията, сформирана в рамките на 42-то Народно събрание, е: Комисия за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов