|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Президентът е категоричен: Предаването на архивите на НРС и служба „Военна информация” не търпи отлагане ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Петък, 19 Април 2013 16:35

alt

Предаването на архивите на ДС и военното разузнаване при комунизма, картотеките, както и щатните списъци на Националната разузнавателна служба (НРС) и служба „Военна информация” на комисията по досиетата не търпи отлагане.

Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев сред срещата си с директора на Националната разузнавателна служба ген. Драгомир Димитров, директора на служба „Военна информация” Веселин Иванов и председателя на комисията по досиета Евтим Костадинов. На нея присъства и военният министър в служебния кабинет Тодор Тагарев.

 По този начин той подкрепи комисията по досиетата, която все още не може да извършва напълно точни проверки за принадлежност към комунистическите тайни служби, тъй като служба „Военна информация” не е предала картотеката и архива, а заедно с НРС и щатните разписания на служителите, които следва да бъдат проверени от началник на сектор и отдел нагоре. Плевнелиев заяви, че комисията трябва да може еднозначно и категорично да посочва кой е бил и кой не е бил агент на ДС, а не да се получават противоречиви становища, позовавайки се на все още непредадените архиви.

Държавният глава категорично се обяви за отваряне на всички досиета без изключение. Той напомни, че волята на народните представители, отменили прословутия параграф 12 през декември 2012 г. е да се отворят архивите и да няма лица в привилегировано положение по силата на закона.

„Гражданите имат право да получат информация за това кой ги управлява и искат да ги управляват и кой от тях принадлежи към службите на тоталитарната държава”, подчерта Плевнелиев.

Той посочи, че предаването на архивите трябва да приключи скоро, като на изостаналата с този процес служба „Военна информация” й се дава срок до края на годината. „Нямаме никакво разминаване в позициите. Предаването на архивите ще приключи един път за винаги и ще затворим тази тема”, категоричен беше Плевнелиев.

На въпрос на desebg.com дали няма опасения, че подобно отлагане може да доведе до връщането на параграф 12 в сила при друго конфигурация на парламента след изборите, президентът отговори, че не допуска такава възможност. „Не вярвам, а и бъдете сигурни, че няма да допусна отново да имаме връщане назад с досиетата. Пътят е само на пред към затваряне на тази страница. Всички архиви на тоталитарната държавна трябва да са публични”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

На въпрос на журналисти дали смята въпроса за досиетата за чалга, както миналата седмица заяви служебния премиер Марин Райков, държавният глава заяви, че „не слушам такава музика и не я разбирам”. По този начин той се разграничи от гафа на министър-председателя, който се опита да омаловажи агентурното минало на назначения от него зам.-министър на икономиката Божан Стоянов, който трябва да преструктурира енергетиката.

За опита на службите да заобиколят закона за досиетата прочетете повече тук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов