|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Параграф 12 събира президента, шефовете на разузнавателни служби и председателя на комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Петък, 19 Април 2013 07:41

alt
Президентът Росен Плевнелиев ще проведе днес среща с директорите на служба „Военна информация” (военното разузнаване) и на Националната разузнавателна служба (НРС) Веселин Иванов и Драгомир Димитров, и с председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В 14  ч. в президентството ще бъде обсъдено изпълнението на последните промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

 През декември 2012 г. Народното събрание отмени параграф 12 от закона за досиетата, според който не се обявяваха кадровите служители в двете разузнавателни служби, които заемат ръководни постове от началник сектор или началник отдел нагоре.

Параграф 12 беше приет в последния момент от тройната коалиция (БСП, ДПС, НДСВ) при гласуването на закона за досиетата през декември 2006 г. и остана един от малко забранителни текстове по отношение на осветяването на сътрудниците на комунистическите служби в сектора за сигурност в съвременна България.

Отмяната на параграф 12 стана факт, след като ГЕРБ подкрепи предложението на „Синята коалиция” в 41-то Народно събрание. Въпреки това ръководствата на двете разузнавателни служби към момента не са предприели неговото изпълнение. През януари 2013 г. шефовете на двете служби сe опитаха да намерят лоби в различни институции, за да се забави изпълнението на закона. Тогава обаче вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви от трибуната на Народното събрание, че ГЕРБ няма да ревизират политиката си по този въпрос. След оставката на кабинета Борисов обаче ръководствата на двете разузнавателни служби са поискали отсрочка от комисията по досиетата с мотива, че трябва да извършат известна реорганизация на служители, които биха били обявени в принадлежност, а в момента са на действащи позиции зад граница. Тяхното становище е, че ще бъдат разгласени данни за националната сигурност по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

На 13 март 2013 г. комисията по досиетата излезе с първото си решение по параграф 12. То обаче засяга само онези бивши и настоящи щатни служители в двете разузнавателни служби, чиято принадлежност е била засечена при вече извършени предишни проверки на други институции, като министерства (МВнР, МВР) и ВУЗ. Тогава тези служители са засечени на ръководни длъжности, но не са били обявени, тъй като са се ползвали със закрилата на действащия по това време параграф 12.

След отмяната му беше обявена принадлежността точно на тези лица. Така например през март 2013 г. беше обявена принадлежността на настоящия директор на НРС ген. Драгомир Димитров, който комисията е засякла при проверката в МВР още през 2010 г. в качеството му на бивш ръководител на РДВР Велико Търново. Друг подобен случай е този с Пламен Митев, декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охриддски”, чиято принадлежност към ДС комисията е установила при проверката на ВУЗ през 2012 г.

Към момента обаче комисията по досиетата не може да извърши цялостна проверка в служба „Военна информация” и НРС, тъй ръководствата и на двете
не са й предали необходимите списъци със съответното щатното разписание. Това на практика блокира изпълнението на огласяването на сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби в двете съвременни разузнавания след отмяната на параграф 12.

В понеделник председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви по Би Ти Ви, че служба „Военна информация” дори не е предала картотеката и регистрационните дневници, нещо, което отдавна е трябвало да направи. По думите му ръководството на военното разузнаване се опитва не как да изпълни закона, а как да го заобиколи.

Примерът беше даден по повод скандала със скритото от МВР досие на зам.-министъра на енергетиката Божан Стоянов в служебния кабинет. Оказа се, че през 2008 г., когато Стоянов доброволно е поискал да бъде проверен, МВР не е отговорило коректно на комисията по неговата проверката . Тогава архивите на ДС, заедно с картотеката и регистрационните дневници са били изцяло под контрола на МВР и комисията не е имала пряк достъп до тях. Комисията по досиетата е изправена пред същия проблем по отношение на проверките по линия на служба „Военна информация”. Тя е наследник на съществувалото при комунизма Разузнавателно управление на Генералния щаб на БНА.

Тези проблеми очевидно са стигнали до президента, който събира трите страни. След днешната среща се очаква да стане ясно как ще се изпълнява закона за досиетата и която страна ще надделее – тази на разузнавателните служби или на комисията по досиетата за стриктно изпълнение на закона. Позицията на президента Росен Плевнелиев е ключова, тъй като досега той следваше политика за недопускане на сътрудници на комунистическите служби сред дипломатите.

Държавният глава извърши предварителни проверки за принадлежност на ръководните постове в своята администрация и на министрите в служебния кабинет. След това обаче служебният премиер Марин Райков не извърши подобна предварителна проверка на новите зам.-министри, които по Конституция се назначават не от президента, а от министър-председателят и гръмна скандала с досието на зам.-министър Божан Стоянов, на когото е възложено преструктурирането на енергетиката. Служебният премиер дори си позволи да определи въпроса за принадлежността към ДС като „част от чалгата на прехода”, позиция, която е напълно противоположна на политика на президента, който го назначи. След случая с Божан Стоянов голяма част от медиите писаха, че президентът не е изпълнил обещанието си, че в служебния кабинет няма да има хора, свързани с ДС.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов