|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Закон за досиетата
ЦИК даде на заден: Предоставя необходимите данни за проверката за принадлежност към ДС на кандидатите за депутати и евродепутати ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Вторник, 21 Май 2024 12:31

alt

 

След медийния и обществен натиск Централната избирателна комисия (ЦИК) днес е преразгледала своя отказ от миналата седмица да предостави всички необходими данни на Комисията по досиетата за проверката на кандидатите за депутати и евродепутати на предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни 2024 г.

Това научи desebg.com от източници от Комисията по досиетата.

Днес, независимият държавен орган, натоварен с осветяването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, е получил ново писмо (виж документа по-долу), подписано от председателя на ЦИК Камелия Нейкова, с което тя потвърждава, че ще предоставят и отказаните първоначални данни за политическата номинация на кандидатите, както и в кой избирателен район са издигнати.

продължава>
 
Безпрецедентно: ЦИК отказа важни данни за проверката на агентите на ДС сред кандидатите за евродепутати и депутати ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Петък, 17 Май 2024 13:24

alt

 

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да предостави важни данни на Комисията по досиетата за кандидатите на евродепутати и народни представители на предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни 2024 г., на базата на които пред обществото трябва да бъдат огласени сътрудниците на тоталитарните комунистически служби сред лицата, регистрирани за двата вота, научи desebg.com от информиран източник.

ЦИК е отказала да предостави на Комисията по досиетата данните от коя политическа сила са кандидатите, подлежащи на проверка за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, както и в кой избирателен район са издигнати.

„Мотивът“ на ЦИК е, че тя счита, че „няма законово основание“ Комисията да изисква от коя политическа партия, коалиция или инициативен комитет са издигнати кандидатите“ (виж по-долу отговора на председателя на ЦИК до Комисията по досиетата).

продължава>
 
Съдийката, за която ДС не е Държавна сигурност, сътвори нов абсурд ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 18 Септември 2023 15:16

alt

 

Помните ли първия случай, когато бе направен опит да се сложи прът в процеса на разкриването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби след влизане в сила на закона за досиетата, приет с невиждан дотогава политически консенсус в края на 2006 г.?

Това се случи през 2007 г., съвсем в началото на отварянето на досиетата след като новоизбраната от парламента Комисия с председател Евтим Костадинов започна работа.

Тя бе обявила резултатите в няколко институции по списъка в закона за досиетата за проверка на лица, заемащи публични длъжности в България след 10 ноември 1989 г., когато дойде първото съдебно дело срещу решение на независимия държавен орган за установяване и обявяване на принадлежност към Държавна сигурност.

продължава>
 
Инфарктно гласуване в НС: Без малко каузата за отваряне на досиетата на агентите на ДС да бъде предадена от зависими „политици“ ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Сряда, 01 Юни 2022 11:58

alt

 

Стари и нови зависимости лъснаха в българския парламент днес при гласуването на поправка в закона за досиетата, с която бе потвърдено правото на Комисията по досиетата публично да разкрива с второ или последващи решения ръководните постове, които сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА са заемали, заемат или за които кандидатстват.

Поправката бе приета на второ четене след остър политически дебат, продължил час и половина и прекъснат от физически сблъсък между лидера на пропутинската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов и депутата Искрен Митев от „Продължаваме промяната“.

продължава>
 
В парламента: Пълно фиаско за противниците на осветяването на сътрудниците на комунистическите тайни служби ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Сряда, 25 Май 2022 17:26

alt

 

Пълно фиаско претърпяха противниците на осветяването пред обществото на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА днес в българския парламент.

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред гласува на второ четене поправка в закона за досиетата, с която се преодолява опита на Върховния административен съд (ВАС) да наложи цензура върху процеса по разкриването на агентите на тайните комунистически служби.

С 13 „за“ и 6 „против“ законовата поправка, внесена от депутати от „Демократична България“ бе приета на второ чете и остава само да бъде гласувана в парламента окончателно.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 28
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов