|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Страхът на БКП и ДС от дисиденти и опозиция. Част 10: Държавна сигурност във Враца докладвала на партията редовно за „вражески” прояви сред населението ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 01 Октомври 2012 20:06

Сайтът desebg.com публикува част 10 от поредицата „Страхът на БКП и ДС от дисиденти и опозиция”.

В нея е представена секретна справка относно: Състоянието на борбата на органите на ДС против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в страната на Окръжно управление на МВР – Враца.

В поредицата за първи път стават достъпни онлайн документи  на Държавна сигурност от края на 70-те години, от които се разбира за настроения вътре в страната по окръзи, свързани с общественото несъгласие с политиката на БКП и СССР, влиянието на западната култура и начин на живот, различни дисидентски прояви, както и възможността за създаване на легална опозиция.

Документите са от 1979 г. – 10 години преди да падне Берлинската стена.

В строго секретната справка на Окръжно управление на МВР – Враца се посочва влиянието на гражданите, които пътуват до Гърция, както и на посещаващи окръга граждани от съседна Югославия. Отчетено е и присъствието на малцинствата.

.

Особено внимание е обърнато на групите в обществото, чието отношение към Запада или различни прояви, са окачествено като идеологическа диверсия. Според изнесената статистика в окръга контингента, върху който е обърнато специално внимание от органите на ДС, наброява 267 души, от които най-голям брой присъствие има бившата земеделска опозиция – 46 души, следвана от лица с подготовка и опит за бягство – 38, интелигенцията – 37, духовенството – 32 и младежите – 25.

ДС във Враца докладва, че интелигенцията е напълно обезпечена с агенти, но не така стои въпроса с младежта.

В документа, който е двойно по-обемен от публикуваните до момента доклади на другите Окръжни управления на МВР, е посочено, че в окръга не са получени сигнали за остра вражеска или враждебна дейност. По ирония на съдбата само няколко месеца по-късно, на 1 юни 1980 г. Тодор Живков изживява един от най-големите си ужаси именно във Враца. Тогава най-изненадващо на площада в града през кордона от охрана до него си пробива път младеж, а генералният секретар приема това като опит за атентат.

Младежът се Цветан Килограмски от Кнежа и успява да хване Живков за ръкава в желанието да разговаря с него. Семейството му е писало жалби до ЦК на БКП и лично до Живков за неправилно отнета инвалидна пенсия на бащата му, но не получават отговор. Младежът успява да го хване за ръката, а Живков се строполява на земята с въпроса: „Какво съм ти направил?”

Цялата ДС е вдигната на крак и започва голяма разследване за „пробива” в охраната на УБО. Лично е разпитван от тогавашния началник на УБО ген. Илия Кашев. Младежът е осъден е и лежи в затвора докато Живков е на власт. Освободен и реабилитиран е едва след промените. Генералният секретар на БКП повече не посещава Враца.

Документът е включен в разширеното издание на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2012 г.

 

Дотук в поредицата „Страхът на БКП и ДС от дисиденти и опозиция”:

В част 1 е публикуван строго секретен доклад на Първо главно управление на ДС, озаглавен „Състояние на борбата на ПГУ-ДС против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в страната”.

В част 2 е представена строго секретна информация на Шесто управление на Държавна сигурност относно: „Състоянието на работата на органите на ДС против идеологическата диверсия на противника и мероприятия за подобряване на агентурно оперативната дейност”.

В част 3 е поместена строго секретна относно: Състоянието на борбата на органите на ДС от Окръжно управление на МВР Перник против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в страната.

В част 4 е публикувана строго секретна информация относно: Състоянието на борбата на органите на ДС против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в Бургаски окръг.

В част 5 се публикува строго секретна информация на Окръжно управление на МВР Видин относно: Състоянието на борбата на органите на ДС против идеологическата диверсия и създаване на подполие и легална опозиция в страната.

В част 6 е представен секретен доклад на Софийско градско управление (СГУ) на МВР под заглавие „Състоянието на работата на органите на ДС против идеологическата диверсия на противника и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в страната”.

В част 7 е секретна информация относно: Състоянието на борбата на органите от ДС против идеологическата диверсия на територията на Великотърновски окръг.

В част 8 е секретна информация относно: Състоянието на борбата на органите от ДС против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване подполие и легална опозиция в страна на Окръжно управление на МВР – София.

Част 9 представлява строго секретна справка относно: Състоянието на борбата на органите на ДС против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в страната на окръжно управление МВР – Варна.


 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов