|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В Шесто пиели, не се шегували. Първо главно управление черпело Маркус Волф с коняк "Плиска" ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 17 Септември 2012 09:52

Служителите в Шесто управление на бившата Държавна сигурност, известно още като политическата полиция по времето на Живков, са имали сериозен проблем с употребата на алкохол по време на работа.

Това става известно от разсекретена заповед на началника на Шесто управление ген. Петър Стоянов от 1984 г., която сайтът desebg.com публикува онлайн. С нея ген. Стоянов забранява „организирането на другарски срещи и увеселения в работните помещения”, при които се устройвали почерпки с алкохол.

Проблемът с употребата на спиртни напитки очевидно е бил сериозен, защото е разпоредено зам.-началниците на управлението и началниците на отдели „да вземат най-строги мерки за безпрекословно спазване на забраната”, а на партийния комитет е препоръчано да предприеме съответните мероприятия за изпълнение на заповедта.

От нея обаче не става ясно дали тя важи за самия началник на управлението, създадено през 1967 г. за борба с т. нар. идеологическа диверсия. Ген. Стоянов е назначен с благословията на Тодор Живков на този пост през 1968 г. и се задържа на него до 185 г. Бившият министър на вътрешните работи ген. Ангел Солаков (1969-1971) го описва в книгата си „Председателят на КДС разказва” така:

„Издигането на полк. Петър Стоянов беше груба моя грешка. Той беше един от младите партизани в отряд „Чавдар”. На този ограничен човек се възлагаше да разработи новата служба, да се бори срещу политическата диверсия на далеч по-умни от него западни служби срещу страната! Петър Стоянов, освен ограничен, беше и голям любител на алкохола и водеше гуляйджийски живот.”

Чавдар Тепешанов, кадрови служител в І отдел на Шесто управление на ДС (1972-1989), разработващ интелигенцията, който отговаря за всички подразделения на кинематографията, описва началника на Шесто управление в издадената си през 1993 г. книга „Отровата” така:

.

„Усвоил отлично изкуството на властта, бивш партизанин от отряда “Чавдар”, генерал Стоянов бе един от ония стожери на авторитарния режим, които решаваха и дори предрешаваха важни въпроси в държавата. Имаше нещо смразяващо в осанката му и походката, в металния му глас, в ледения, пронизващ поглед и всичко това те караше просто да замръзнеш на мястото си!”

 


Друг новоразсекретен документ от архивите на ДС, предоставен на сайта от журналиста Мартин Г. Иванов, пък разкрива, че в официалните си задгранични визити разузнавачите от Първо главно управление наблягали на коняк „Плиска”. За това свидетелства едно строго секретно предложение относно: „Подаръците, които следва да поднесе нашата делегация в Берлин”. Става въпрос за делегация на ПГУ, която посещава източногерманската ЩАЗИ през 1972 г.

За началника на разузнаването в ЩАЗИ Маркус Фолф са приготвени 3 бутилки коняк, за началниците на отдели – една бутилка. Забележително е, че заделя като резерва цял кашон коняк, съдържащ 12 бутилки! Очевидно и в ПГУ не са шегували с алкохола. Освен него подаръците за ЩАЗИ са допълвани с бръснарски соцкомплекти „Арома” и задължителен албум със снимки на „вожда” Георги Димитров”.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов