|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Страхът на БКП и ДС от дисиденти и опозиция. Част 6: СГУ след убийството на Георги Марков: България е обявена за полицейска държава ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Вторник, 04 Септември 2012 18:42

Сайтът desebg.com публикува част 6 от документалната поредица „Страхът на БКП и ДС от дисиденти и опозиция”.

В тази част се представя онлайн секретен доклад на Софийско градско управление (СГУ) на МВР под заглавие „Състоянието на работата на органите на ДС против идеологическата диверсия на противника и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в страната”.

В поредицата за първи път се представят онлайн документи  на Държавна сигурност от края на 70-те години, от които се разбира за настроения вътре в страната по окръзи, свързани с общественото несъгласие с политиката на БКП и СССР, влиянието на западната култура и начин на живот, различни дисидентски прояви, както и възможността за създаване на легална опозиция.

Документите са от 1979 г. – 10 години преди да падне Берлинската стена.

В доклада на СГУ, който е една година след убийството на Георги Марков от ДС в Лондон, се посочва, че след този случай българската емиграция е реагирала остро, като го е свързала с „липсата на елементарни човешки права” в НРБ, която е определена като „полицейска държава”.

.

Коментирана е и измяната на офицера от ПГУ Владимир Костов, работещ под прикритието на кореспондент на Българската телевизия в Париж през 1977 г. Според доклада бягството „създаде благоприятна ситуация за разгръщане на широка антикомунистическа кампания на Запад”.

Не е пропуснато да се отбележи и анонимното разпространение в столицата на „Декларация – 78”. „Същевременно западните подривни централи правеха опити да инфилтрират дисидентски прояви сред интелигенцията”, се подчертава от СГУ.

Художествено-творческата и научно-техническата интелигенция в България са определени като „петата колона” на противника в страната.

Докладвано е и увеличението на т. нар.  невъзвращенци – българи, които не са се завърнали от чужбина. За 1978 г. статистиката на СГУ сочи, че те са 54, от които в 42 случая става въпрос за български граждани, пребиваващи в капиталистически страни.

В столицата е констатирано засилване на религиозното влияние върху младите хора. От 3000-те граждани участвали в църковните ритуали на Великден през 1978 г. ДС в София посочва, че 65 процента от тях са младежи. Посетилите софийските храмове през 1978 г. са със 7000 повече в сравнение с 1977 г.

Столичната Държавна сигурност отбелязва, че една от основните цели на противника е да разколебава вярата в социалистическия строй и да се противопоставят „народните маси, трудещите се на т. нар. управляваща върхушка”.

СГУ цитира и някои определени като „политически неиздържани прояви на творческата интелигенция”. Даден е пример с разговор между Радой Ралин и Борис Димовски, публикуван във. В. „Народна младеж” през 1977 г.. Неговото съдържание е разпространено от студенти във ВМЕИ и ученици в 35 гимназия с изучаване на руски език под формата на стен-вестник. За ужас на ДС учениците, инициирали тази проява, се оказали от „прогресивни семейства” – на единия майка му била член на БКП и сценарист в Театъра на Народната армия, а на другия баща му бил полковник от БНА и разбира се, също член на партията.

От документа става ясно, че столичната ДС е следяла работници, преподаватели във ВУЗ за „вражески изказвания и коментари”, лекари, харесващи Солженицин и Сахаров, студенти, слушащи западни радиостанции.

Представена е подробна статистика за водените разработки и дела и профилите на обектите.

 

Дотук в поредицата „Страхът на БКП и ДС от дисиденти и опозиция”:

В част 1 е публикуван строго секретен доклад на Първо главно управление на ДС, озаглавен „Състояние на борбата на ПГУ-ДС против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в страната”.

В част 2 е представена строго секретна информация на Шесто управление на Държавна сигурност относно: „Състоянието на работата на органите на ДС против идеологическата диверсия на противника и мероприятия за подобряване на агентурно оперативната дейност”.


В част 3 е поместена строго секретна относно: Състоянието на борбата на органите на ДС от Окръжно управление (ОУ) на МВР Перник против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в страната.

В част 4 е публикувана строго секретна информация относно: Състоянието на борбата на органите на ДС против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в Бургаски окръг на ОУ на МВР - Бургас.

В част 5 се публикува строго секретна информация на Окръжно управление на МВР Видин относно: Състоянието на борбата на органите на ДС против идеологическата диверсия и създаване на подполие и легална опозиция в страната.

 

Документът е  включен в разширения електронен вариант (dvd) на сборника „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2012 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов