|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Страхът на БКП и ДС от дисиденти и опозиция. Част 5: Държавна сигурност във Видин: Има много бягства на Запад ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 30 Август 2012 10:26

Сайтът desebg.com публикува част 5 от документалната поредица „Страхът на БКП и ДС от дисиденти и опозиция”.

В поредицата за първи път се представят онлайн документи  на Държавна сигурност от края на 70-те години, от които се разбира какви са настроения вътре в страната по окръзи, свързани с общественото несъгласие с политиката на БКП и СССР, влиянието на западната култура и начин на живот, както и с възможност за създаване на легална опозиция.

Документите са от 1979 г. – 10 години преди падането на Берлинската стена.

В част 5 се публикува строго секретна информация на Окръжно управление на МВР Видин относно: Състоянието на борбата на органите на ДС против идеологическата диверсия и създаване на подполие и легална опозиция в страната.

От него става ясно, че окръгът е своеобразен район, използван за осъществяване на подготовка и бягства на Запад не само от местното население, но и от българи от страната. Изнесена е конкретна статистика за подготовка и бягства зад граница и опитите те да бъдат спрени.

Според ДС-Видин географското разположение на окръга благоприятства за провеждането на активна идеологическа диверсия. Ето и основните направления на влиянието, изброени от ДС:

.

 

  • Наличието на три гранично-контролни пропускателни пунктове – Връшка чука, Брегово и Видин, през които преминават голям брой чужденци;
  • Районът се покрива от излъчвания на западните „вражески” радиостанции, както и тези на съседна Югославия и Румъния, включително и от телевизиите на двете страни;
  • Много добре уредени магазини и салони в гр. Зайчар и гр. Неготин (Югославия);
  • Наличието на „Кореком”, от който се купува със западна валута;
  • Внасяне на най-разнообразна литература;
  • Липса на езикова бариера.

 

В резултат на това сред интелигенцията има прояви, като противодържавна агитация и пропаганда, разпространяване на вицове, установяване на връзки с с граждани от западни държави и Югославия, прорумънски национализъм.

Сред интелигенцията – творческа, както и сред лекарите и учителите намира израз недоволството от „нашата действителност”. Има младежи с прояви с „враждебен характер”, а западното влияние „формира некомунистическо съзнание в младото поколение.

В документа е посочен агентурният апарат, с който ДС във Видин разполага в края на 70-те години, както и броя и характера на водените дела. От тях става ясно, че освен за бягства и за подготовка за бягства от НРБ е могло да попаднеш в полезрението на Държавна сигурност за разпространение на вицове за социалистическия строй или негови ръководители, за споделяне на информация, чута от западните или югославските и румънските радиостанции, за разпространение на литература.

Отчетено е, че във Видински окръг живеят близките на 530 „изменници на родината”, които с изпращането на валута и покана за гостуване в капиталистически страни „оказват отрицателно влияние преди всичко върху идеологическото формиране на младото поколение”.

Подчертано е, че повечето от т. нар. от комунистическата власт „контрареволюционни елементи” – хора, свързани с властта или с икономически инициативи преди 9 септември 1944 г. – „продължават да стоят на вражески позиции, разпространяват хули и клевети срещу народната власт”.

В строго секретната информация са посочени обектите на конкретните разработни, даден е техния профил и конкретните прояви, заради които ДС ги е разработвала.

 

Дотук в поредицата „Страхът на БКП и ДС от дисиденти и опозиция”:

В част 1 е публикуван строго секретен доклад на Първо главно управление на ДС, озаглавен „Състояние на борбата на ПГУ-ДС против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в страната”.

В част 2 е представена строго секретна информация на Шесто управление на Държавна сигурност относно: „Състоянието на работата на органите на ДС против идеологическата диверсия на противника и мероприятия за подобряване на агентурно оперативната дейност”.

В част 3 е поместена строго секретна относно: Състоянието на борбата на органите на ДС от Окръжно управление на МВР - Перник против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в страната.

В част 4 е публикувана строго секретна информация относно: Състоянието на борбата на органите на ДС против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в Бургаски окръг на Окръжно управление на ДС - Бургас.

 

Документът е включен в разширения електронен вариант (dvd) на сборника „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2012 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов