|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Страхът на БКП и ДС от дисиденти и опозиция. Част 4: Държавна сигурност в Бургас: Хората говорят, че Партията е създала „червена буржоазия” ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Петък, 24 Август 2012 18:41

Сайтът desebg.com публикува част 4 от документалната поредица „Страхът на БКП и ДС от дисиденти и опозиция”.

В поредицата за първи път се представят онлайн документи  на Държавна сигурност от края на 70-те години, от които се разбира какви са настроенията вътре в страната по окръзи, свързани с общественото несъгласие с политиката на БКП и СССР, влиянието на западната култура и начин на живот и възможността за създаване на опозиция.

Документите са от 1979 г. – 10 години преди да падне Берлинската стена.

В част 1 е публикуван строго секретен доклад на Първо главно управление на ДС, озаглавен „Състояние на борбата на ПГУ-ДС против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в страната”.

В част 2 се представя строго секретна информация на Шесто управление на Държавна сигурност относно: „Състоянието на работата на органите на ДС против идеологическата диверсия на противника и мероприятия за подобряване на агентурно оперативната дейност”.

.

 

В част 3 е поместена строго секретна относно: "Състоянието на борбата на органите на ДС от Окръжно управление на МВР Перник против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в страната."

В част 4 се публикува строго секретна информация относно: "Състоянието на борбата на органите на ДС против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в Бургаски окръг."

От материала става ясно, че сред населението на Бургаски окръг се ширят слухове за предстоящо увеличение на цените от първа необходимост и разпространяване на коментари против партията и правителството.

Характерно за окръга е и анонимната дейност, чрез която се отправяли заплахи срещу определени партийни и държавни ръководители, а в анонимните материали се посочва, че в България е създадена „червена буржоазия”.

Разпространението на вицове за цената на яйцата и бензина и мероприятия на "народната власт" също е особено силно. За да звучат по-убедително ДС установила, че като автор на тези вицове "вражеският контингент" и "нелоялно настроените елементи" сочели писателя Радой Ралин.

Констатирано е голямото западно влияние чрез различни моряшки клубове. Установено е, че младежите са в контакти със западни граждани, а са засечени и сигнали за редовно слушане на радиостанциите „Свободна Европа” и Би Би Си.

Окръжното управление на МВР в Бургас е разполагало с 491 агенти по каналите на т. нар. идеологическа диверсия за 1979 г. – с 40 повече от 1975 г., когато те 431 агенти. Двадесет са делата, водени на оперативен отчет. Като основна причина за вражеска дейност е посочена чуждо влияние (70 процента от случаите).


Документът е от септември 1979 г. и е включен в разширения електронен вариант (dvd) на сборника „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2012 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов