|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Страхът на БКП и ДС от дисиденти и опозиция. Част 3: Окръжно управление на МВР в Перник докладва ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Сряда, 22 Август 2012 18:53

Сайтът desebg.com продължава документалната поредица „Страхът на БКП и ДС от дисиденти и опозиция”.

В нея имате възможност да се запознаете онлайн с документи на Държавна сигурност от края на 70-те години на миналия век, от които става ясно, че по това време ръководството на БКП се опасява от българската емиграция и „вражески” настроения вътре в страната, които да доведат до създаване на легална опозиция.

Това са първите онлайн документи, които дават представа за настроенията в обществото в цялата страна по окръзи 10 години преди падането на Берлинската стена.

В част 1 е публикуван строго секретен доклад на Първо главно управление на ДС, озаглавен „Състояние на борбата на ПГУ-ДС против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в страната”.

В част 2 се представя строго секретна информация на Шесто управление на Държавна сигурност относно: „Състоянието на работата на органите на ДС против идеологическата диверсия на противника и мероприятия за подобряване на агентурно оперативната дейност”.

Част 3 е поместена строго секретна относно: Състоянието на борбата на органите на ДС от Окръжно управление на МВР Перник против идеологическата диверсия и опитите на противника за създаване на подполие и легална опозиция в страната.

.

В нея е посочено, че на територията на тогавашния Пернишки окръг проводник на идеологическата диверсия за посещенията на български граждани в съседна Югославия, както и на югославски граждани в района. За 1977-1978 г. над 8000 българи от окръга са посетили Югославия, а за същия период над 35 000 югославяни са били в Пернишко. Отделно в окръга живеят 2500 семейства от Западните покрайнини, които имат близки в Югославия.

Според ДС близостта на окръг Перник до столицата благоприятства за „активизиране дейността на врага и по линия на дипломатическия канал”. Част от техническата и медицинската интелигенция от окръга е попаднала под влиянието на „идеологическата диверсия” при задгранични командировки в развиващи се страни.

ДС посочва, че над 170 души са бегълци или невъзвращенци. Отчетено е присъствието в окръга на около 700 души вражески контингент – т. нар. от Държавна сигурност и комунистическата власт бивши хора – предимно земеделци от някогашната опозиция и анархисти.

В строго секретната информация са посочени конкретни примери за западно влияние сред творческата интелигенция. На отделни представители ДС в Перник е водила дела за оперативна разработка, включващи подслушване и проследяване. Представена е и подробна статистика за водените разработки и използвания агентурен апарат.

 

Документът е от септември 1979 г. и е включен в разширения електронен вариант (dvd) на сборника „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2012 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов