|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Строго секретно: Кои интелектуалци следи Шесто управление през 1975 г. ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Вторник, 08 Май 2012 16:54

Сайтът Държавна сигурност.com публикува строго секретна справка относно данни за враждебни и нелоялни прояви в средите на художествената интелигенция.

Документът е от септември 1975 г. и е на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, познато още като политическата полиция по времето на Живков.

Справката с гриф „Строго секретно” съдържа имената на представители от различни творчески съюзи и организации, които Шесто управление води на отчет и наблюдава поради тяхната неблагонадежност.

Според идеологическото управление на ДС в резултат на подривната дейност на Запада отделни представителите на интелигенцията са деградирали в идейно и политическо отношение.

„Обявяват се против ръководната роля на БКП в изкуството и културата, злословят, че у нас „липсва свобода” в творчеството, застават на ревизионистични, антисоциалистически и антисъветски позиции, пропагандират различни модернистични течения, разпространяват вражески слухове и вицове”, е посочено в справката.

Тези уж отделни представители на интелигенцията обаче наброяват повече от 30 души. За всеки един от тях срещу името му Шесто е резюмирало „вражеската” дейност или позиция.

Сред изброените интелектуалци са проф. Любомир Тенев, проф. Гочо Гочев, Радой Ралин, Борис Димовски, Вера Смилкова, Валери Петров, Исак Паси, Иван Теофилов, Барух Шамлиев, Михаил Величков и др. .


Документът е публикуван в разширения електронен вариант на документалния сборник на комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2012 г.

 

 

Коментари 

 
0 #4 svetlan 2012-05-10 17:44
Точно така Любо,тези гамени измислиха тази фраза,за да се дистанцират от думата "комунизъм". С други думи,ей драги сънародници,ком унизма си беше прекрасно нещо,но е имало някаква тайна "политическа полиция на Живков",която е правила разни насмитации,но ние не сме свързани с нея. Да си берат грижа 'живковистите',ние не сме от тях,ние сме си свестни комунисти,които сега строим капитализма. Моля,не ни бъркайте с неща,с които нямаме никаква връзка. И народеца си казва,да бе,тези действително са добри комунета,лошите са само "живковистите" ,ама те не са такива. И живота продължава.

Да,смисъла на сайта е добър,подкрепям го,но само с условието,ако е силно обективен,както с документите,кои то публикува,така и с коментарите. За съжаление,Г-н Христов много рядко взима страна по някои мисли и често проявява ненужна наивност към всеобщата новокомунистиче ска пропаганда.Комунистите може да бъдат победени само с антикомунизъм-мирен,законен,с праведлив,култу рен.


И засега никой не казва,кога ще бъдта отворени оперативните дела на ДС. Агенти има безброй,това е ясно на всеки,ама кога хората ще се запознаят с мъростията на [censored]те-комунисти. ОК,през следващата петилетка,време има...
 
 
0 #3 luba6a2011 2012-05-10 09:49
Светлане,ковеш ме с твоя нестихващ ентусиазъм!!!Жа лко че този сайт е тъй заспал-няма дебати,няма участници,като че ли пострадалите от ДС сме само ние тук-5-6 човека...чалгарийска му работа...между впрочем тези слова 'политическа полиция 'съм ги чувал точно от тях-те обичаха да се назовават така помежду си...може би г-н Христов това има в предвит,употреб явайки тези думи.Спорерд мен по-важното е да не губим смисълЪт и значението на сайта,което само по себе си е ГЕРОИЗЪМ.
 
 
+1 #2 svetlan 2012-05-10 06:09
"...познато още като политическата полиция по времето на Живков."-Hristo Hristow

Уважаеми Г-н Христов,доколко то разбирам,Вашия сайт е изключително базиран на документи,факти и съответна терминология. Откъде ги вадите тези несъществуващи фрази като "политическа полиция"
Първо,в България по време на комунистическия режим,въобще не е имало политика,че да има съответна полиция.

Второ,не е имало и никакъв вид полиция,че да има "политическа полиция".
Трето,къде,на кого е позната тази "политическа полиция".

Четвърто,какво е това "по времето на Живков". Правилното е по времето на комунiстическия режим,тирания,д иктатура и др. синоними. А дали държавен глава и председател на БКП е бил диктатора Живков,или други бандити-диктатори,това е само техническа подробност.

Ами не се подвеждайте повече по комунистическат а пропаганда,че само един Живков и по "времето на Живков" нещата не са били съвсем наред. Иначе,о,комуниз мът е нещо супер,ама пустия му Живков е грешил.Ама откажете се от тази наивност най-после,публикува те такива сериозни материали ,а ги гарнирате с несериозна ,невярна и наивна фразеология.
 
 
-1 #1 luba6a2011 2012-05-09 21:03
каква мерзост...всъщност нямам думи :oops:
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов