|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Как Държавна сигурност прониква в училищата и университетите ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 08 Март 2012 11:57

Сайтът Държавна сигурност.com публикува „Отчет за едногодишната работа групите по районно разузнаване в столицата и по разузнаването в основните, средни и висши училища”. Документът е от 1946 г. и е адресиран до началника на отделение „А” в отдел „Държавна сигурност.

Това е първоначалната структура в ДС след 9 септември 1944 г., която се занимава с политическо преследване на противниците на комунистическата партия или заподозрени като „врагове” на властта.

Отчетът съдържа данни за дейността на районното разузнаване към отделение „А” в столицата от 9-септемврийския преврат до 1946 г., когато то разполага с над 100 информаторски групи и с над 900 информатори. .

Структурата, която е най-ранен аналог на създаденото чак през 60-те години Шесто управление, през 1946 г. е имала 61 секретни сътрудници в политическите организации с централен характер.

Документът се изключително ценен с факта, че в него е описана дейността на ДС по отношение на средните училища, гимназиите и университетите. Това е едно от най-ранните документални свидетелства за проникването на Държавна сигурност в образователната сфера.
Към 1946 г. ДС е създала информационен апарат в 23 столични училища. В университетите тя е разполагала с отговорници във всеки един факултет.

 

Документът е включен в сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност и образованието”, 2011 г.

 


 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов