|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Шесто управление срещу интелигенцията през 1971 г. ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 05 Март 2012 20:43

Сайтът Държавна сигурност.com публикува строго секретен доклад за работата на І отдел на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия през 1971 г.

Документът съдържа анализ на обстановката сред интелигенцията през посочената година от І отдел на политическата полиция, който отговаря за контрола върху творческите съюзи и средствата за масова информация.

Изложени са и обобщени статистически данни за разработките и обектите, които Шесто следи по линия на художествената и научната интелигенция, както и данни за сигналите, изпращани до ЦК на БКП и до ръководството на МВР.

Секретният доклад има особена стойност – в него за първи път се докладва образуваното дело за оперативна разработка срещу „Скитник”, псевдонима, под който е разработван убития през 1978 г. в Лондон Георги Марков (виж л. 6). .

Това е първият документ, който открих в архивите на ДС, свързан с писателя. На него попаднах през 2000 г. (виж последния лист) и той ми даде основание да предприема задълбочено изследване на различни архивни масиви, в които открих десетки документи на Държавна сигурност за Георги Марков, ползвани при написването на документалната книга "Убийте Скитник" (2005).

За първи път строго секретният доклад е цитиран в разследването ми „Скитник в сърцето на ДС” във в. „Демокрация” през 2000 г.

 

Документът е включен в разширеното електронно издание (DVD) на документалния сборник „Държавна сигурност – политическа полиция”, коeто комисията по досиетата предстои да издаде.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов