|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Мащабите на политическото преследване от ДС в началото на режима ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Вторник, 27 Декември 2011 14:25

Сайтът Държавна сигурност.com публикува строго поверителен доклад за състоянието на агентурно-оперативната работа на І отдел в дирекция „Държавна сигурност” (ДДС) за 1951 г.

Документът илюстрира мащабите на политическото преследване в България от Държавна сигурност след първите години на установяване на комунистическия режим.

Показателно в това отношение са обобщените данни, изложени в доклада за установяване на контрола върху „антинародните елементи” сред бившите опозиционни партии, индустриалците и банкерите, представителите на малцинствата, духовенството, интелигенцията и младежите, държавния апарат за периода 1947-1951 г.

Под прицела на политическата полиция в лицето на І отдел на ДДС през 1951 г. попадат близо 6800 души. Разработвани са над 2370 лица посредством 347 разработки.

Докладът съдържа подробни данни за дейността на ДС срещу БЗНС „Никола Петков”, т. нар. троцкисти, трайчокостовисти, анархисти.

.

Изложени са сведения и за определяните от БКП и ДС „бивши хора” – представители на различни организации, политически партии, както и бивши офицери и служители в полицията от периода преди 9 септември 1944 г. общият брой на този „вражески контингент” през 1951 г. е възлизал на близо 94 000 души.

Отчетът, свързан с дейността на ДС срещу духовенството, разкрива, че първата разработка срещу представител на Българската православна църква е била образувана срещу българския екзарх Стефан, който след натиск от страна на комунистическата власт е принуден да подаде оставка и е изолиран до края на живота си в с. Баня, Карловско.

В доклада се съдържа самокритика от страна на ДС за слабата работа сред интелигенцията и младежите. Посочено е, че само през 1948 г. са отнети правата на над 460 адвокати.

Органът на БКП за политическо преследване в системата на ДС е разполагал с 339 агенти, 419 информатори и 18 резиденти. Тази агентурана мрежа обаче е определена от І отдел на ДДС като „недостатъчна и в състояние своевременно да разкрива и парира вражеските замисли”.

Като основна заслуга за  дейността си І отдел на ДДС извежда извода, „изключителната роля за успехите в работата играе съветската помощ, дадена ни от съветниците, които полагат изключителни грижи за правилна и резултатна работа на отдела”.


Документът е публикуван с сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2011 г.

 


 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов