|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Шесто управление е имало 8 агенти в Светия синод ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 22 Декември 2011 10:13

В началото на 80-те години на миналия век Шесто управление на ДС, познато като политическата полиция при управлението на Тодор Живков, е разполагало с 8 агенти в Светия Синод.

Това разкрива един от документите, публикувани в последния документален сборник на комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция”.

Материалът е секретен отчет на 03 отдел (за борба с подривната дейност на противника по направление религия) на Шесто управление за 1980 г.

Отчетът съдържа няколко раздела като единият от тях е посветен на агентурния апарат, с който по това време ДС е разполагала сред духовенството.

„Агентура с много добри възможности е вербувана от средите на висшето духовенство, както за придобиване на информация за Светия синод, така и за влияние върху реакционно настроените духовници”, е посочено в документа.

.

 

Сайтът Държавна сигурност.com го публикува по повод на актуалната проверка на висшия клир в Българската православна църква за принадлежност към репресивния апарат на БКП, която комисията по досиетата предстои да извърши.

 

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов