|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Как хората от интелигенцията са бягали от „хубавия” соц ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Събота, 29 Август 2020 18:58

alt

 

Един от големите проблеми на комунистическия режим е бил как да не позволява на хората да напуснат затворения лагер, който е представлявала страната до 1989 г.

Диктатурата на БКП е била особено чувствителна към представителите на интелигенцията, избрали свободата на Запад.

За предотвратяването на бягствата на хора от творческата и научно-техническата интелигенция се е „грижил” цял отдел в Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия, придобило печална слаба като политическата полиция на компартията.

Сайтът desebg.com публикува онлайн един документ на Шесто управление на ДС, който се отнася за бягствата на представители на интелигенцията в края на 60-те и началото на 70-те години.

Той представлява строго секретна справка относно:  Изменилите на родината през 1969-1971 г. по линия на научната и художествено-творческата интелигенция.

Според статистиката на Шесто управление на ДС за този период страната са успели да напуснат общо 32 интелектуалци.

Най-много са артистите и оркестрантите – 10, следвани от лекари и медицински специалисти – 8 и физици, инженери и биолози – 5.

Списъкът допълват художници – 2, кинотехници – 2, студенти от висши учебни заведения по изкуства – 2 и по 1 писател, журналист и преподавател.

От 32-та 19 души са били изпратени служебно в чужбина, но не са се завърнали и са останали на Запад. 12 души от интелигенцията са успели да заминат по частен път – на екскурзия, гостуване и придружаване на болни.

Отделно от тези 32 души, избрали свободата пред хубавото на „соца” по данни на Министерството на здравеопазването в посочения период на режима са „изменили” още 26 медицински работници по линия на външно-търговското предприятие „Техноимпекс”, изпратени на работа в развиващи се страни от Третия свят.

Интересното е, че 11 от тях са били членове на БКП, а останалите 15 – безпартийни. Очевидно и на партийните членове са се отворили очите, след като са видели света отвъд телените огради, с които режимът на компартията е опасал страната.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската интелигенция”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов