|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В кои медии ДС вербува агенти и кои журналисти са обект на следене ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Събота, 05 Януари 2019 11:05

alt
Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия е имало за задача да изгради ефективна агентура мрежа в Комитета за телевизия и радио към Министерския съвет, който по времето на тоталитарното управление на БКП е натоварен с контрола в средствата за масово осведомяване.

Това разкрива строго секретен план за работата на отделение 1, отдел 01 на Шесто управление на ДС за 1975 г., който desebg.com публикува онлайн.

Въпросната структура в идеологическото управление на ДС отговаря пряко за следенето на дейността в медиите.

Документът разкрива, че първостепенната задача на Шесто управление е да засили вербовъчната дейност в Комитета за телевизия и радио, като придобие нови 23 агенти в различни медии или институции, свързани с тях.

Новите агенти е трябвало да бъдат вербувани в телевизията, радиото, Българска фотография, държавното външнотърговско предприятие „Хемус”, института по радио и телевизия, Съюза на българските журналисти, агенция „София-прес”, главна идеологическа редакция „Панорама”, БТА, програма „Христо Ботев” на радиото и др.

През 1975 г. освен вербуването на две дузини агенти Шесто управление на ДС е планирало да придобие и 15 съдържатели на явочни квартири, чрез които да обезпечи агентурните срещи.

Шесто е заложило в плана си да привлече към периодично сътрудничество консултанти, „които стоят на здрави идейни позиции”, които да дават компетентно мнение по различните проблеми.

Строго секретният план разкрива и обектите сред журналистите, които Шесто е разработвало и следяло. Това са фотографи, книгоиздатели, които са разработвани за „противодържавна агитация”, радиожурналисти за „подозрителни връзки с чужденци”, редактори във вестници, които не стоят на „здрави идейни позиции” и др.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и средствата за масова информация 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2018 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов