|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС и Живков съсипали кариерата на световно известния тенор Димитър Узунов ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 20 Декември 2018 18:15

alt

Кариерата на световно известния през 50-те и 60-те години на миналия век тенор Димитър Узунов (1926-1986) е била съсипана от заповеди на Държавна сигурност да пее пред първия секретар на БКП Тодор Живков и негови чуждестранни гости, когато оперният изпълнител е бил болен и е имал лекарско предписание да пази гласа си.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява препис на строго секретно агентурно сведение относно: Димитър Узунов, предадено от агент „ДЕТЕЛИН” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от август 1977 г.

В него агентът предава доверителен разговор с голямата оперна звезда, пяла в операта в Париж, „Ковънт Гардън“ – Лондон, „ „Ла Скала“ – Милано, „Метрополитън“ – Ню Йорк, Мюнхен, Берлин и най-много във Виенската държавна опера „Щатсопер“, където години наред е щатен първи тенор.

Димитър Узунов споделя пред агента, че „ДС и Тодор Живков имат „заслуга” за неговия певчески край”.

Оказало се, че в един период, в който на тенора му е препоръчано да почива и да не използва гласа си, за да си възстанови възпалените си гласни връзки, по телефона му се обадил полковник от ДС от личната охрана на Живков.

Тогава Узунов се е бил прибрал да почива от Виена в София. Полковникът от ДС му наредил, че трябва да пее следващия ден пред Живков и чуждестранна делегация в резиденция Евксиноград.

Тенорът отклонил нареждането с довода, че е болен и не трябва да пее по лекарска препоръка. Полковникът отговорил, че поведението се виждало странно и дори подозрително, защото на Запад можел да пее, а веднъж поканен да пее пред Тодор Живков – отказва.

„Внимавайте да не ви се случи да не заминете за вашата Австрия”, заплашил полковникът от ДС и го оставил да размишлява през нощта. На сутринта му се обадил отново и Узунов бил принуден да се съгласи.

Пред Живков и гостите той изпял с голяма мъка „Гроздано моме” и се прибрал притеснен за гласа си. Това обаче не било всичко. След два-три дни отново му се обадил полковникът и му казал, че отново трябва да пее пред Живков и негови чуждестранни гости като представителен певец на българското прославено оперно изкуство.

Тенорът се опитал да обясни, че кариерата му е поставена на карта, тъй като вече се чувства много зле с гърлото, но без резултат. Пял отново, а след това се завърнал във Виена, където обяснил случилото се лекуващия го специалист. Последният установил, че тенорът е получил възел на едната гласна връзка.

Наложило се операция, а след нея новата лигавица се оказала със съвсем друго качество и двете гласни връзки били все едно са от двама различни хора. Така злощастно приключила певческата кариера на Димитър Узунов, „благодарение” на прищевките на Живков и изпълнителните му слуги от ДС. По това време той е световно известна звезда на оперната сцена.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и българското музикално изкуство 1944-1991” на Комисия по досиетата, 2016 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов