|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС искала на място на Шесто да създаде управление за защита на социалистическия строй ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 29 Октомври 2018 14:25

alt
Малко след 10 ноември 1989 г. Държавна сигурност е предвиждала прочутото със своите репресии върху интелигенцията Шесто управление на Държавна сигурност не да бъде закривано, а да бъде трансформирано в ново управление, чиято основна функция е да защитава социалистическия стой.

Това разкрива документ от архивите на МВР-ДС, който desebg.com публикува онлайн, показвайки, че БКП изобщо не е предвиждала да изпуска властта и да създава многопартийна политическа система.

Докуметът представлява строго секретно от особена важност предложение относно: създаване на Управление за защита на социалистическия конституционен строй и разформироване на Шесто управление ДС на МВР от 4 декември 1989 г.

Идеологическото управление на ДС, чието цяло наименование е Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия събира негативите на гражданското общество още преди принудителното оттегляне от властта на генералния секретар на Политбюро на ЦК на БКП Тодор Живков през ноември 1989 г.

Известно още като политическата полиция, защото преследва гражданите само по политически причини, Шесто е машата в ръцете на Живков и режима срещу зародилите се граждански организации от 1988 г., призоваващи за гласност и зачитане на човешките права и свободи.

Още с първите митинги след 10 ноември 1989 г. едно от исканията на обществото и закриването на Шесто управление. За да изпревари общественото недоволство още на тайната среща с ръководния състав на МВР-ДС новият генерален секретар на компартията в НРБ Петър Младенов приканва за формалното разтуряне на управлението за пред очите на обществото, но в същото време за запазване на верните на БКП негови кадри.

В резултат на тази лицемерна политика в МВР-ДС предприемат действия именно в тази посока, разкриват архивните документи.

В предложението, което носи най-високия гриф на секретност за времето си, последният началник на Шесто ген. Антон Мусаков предлага идеологическото управление да се разформирова, а на негово място да се създаде „качествено ново направление в работата на ДС”.

Според плановете изпълнението на тези функции следва да се възложат на ново управление на ДС, което трябва да „спомага за реализацията на линията на партията за революционно обновление и защита интересите на обществото и социалистическата държава”.

Под напора на събитията и фалита на комунистическия режим и липса на средства в началото на 1990 г. ръководството на МВР в лицето на назначения от компартията нов министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев е принудено да извърши най-масовите съкращения в МВР, включително и закриване на Шесто управление.

С част от кадрите в него, както и в тези на Второ главно управление на ДС, е създадено ново управление – Национална служба за защита на Конституцията, копираща в заглавието създадената в СССР аналогична служба на разформироващия се по същото време КГБ.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и краят на тоталитаризма” на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов