|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Преди 30 години: Шесто на ДС слухти за изключени преподаватели от Софийския университет ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Петък, 22 Декември 2017 22:30

alt
Точно преди 30 години, през декември 1987 г., Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия се е занимавало със слухтене около положението на изключени от БКП преподаватели в Софийския университет „Климент Охридски”.

Архивните документи на ДС разкриват интересни подробности от дейността на идеологическото управление на репресивния апарат на комунистическата партия, известно още и като политическата полиция, защото основната му работа е да следи кой какво говори (неофициално) за партията, нейните ръководители и тези на Съветския съюз сред интелигенцията.

Един от архивните документи, който desebg.com публикува онлайн, показва как Шесто управление е събирало информация за настроенията сред академичните среди, по отношение на критикувани от Градския комитет на БКП четирима университетски преподаватели.

Става въпрос за строго секретна информация относно: Коментари, настроения и прояви във връзка с изключените от БКП бивши преподаватели в СУ „Кл. Охридски” от декември 1987 г.

Обстановката в университета е определена от Шесто като „напрегната”. Сред изключените преподаватели са професорите Николай Василев, Никола Попов и Недялко Велев.

Цитирани са „остри изказвания” на различни преподаватели.

Писателят Никола Инджов, член на БКП, характеризирал партийните мерки като „последни издихания” на една власт, която „си отивала”.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов