|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Проблемът за правата на човека – проблем за тоталитарната комунистическа власт ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Петък, 01 Септември 2017 09:36

alt
Проблемът с нарушаването на основните човешки права в Народна република България е възприеман от тоталитарната комунистическа власт като „антибългарска пропаганда”, а за неин главен проводник са се смятали чуждестранните радиостанции, определяни от БКП като „вражески”.

Това разкриват документи на Държавна сигурност от 70-те години на ХХ век, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той е строго секретна справка относно: Чуждата пропаганда против НР България през 1978 г. на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

В него ДС посочва, че антибългарската пропаганда срещу реалния социализъм активно използва „лозунга за правата на човека”.

Представена е статистика за нарастването на предаванията, които са определяни като антикомунистически и засягащи правата на човека в радиостанции като Би Би Си, Гласът на Америка, а радио „Свободна Европа” е посочена като „най-активен и подривно-пропаганден център”.

В строго секретната справка е коментирана дейността на едни от най-изявените български емигранти като убития от ДС същата година в Лондон Георги Марков, Петър Семерджиев в Израел, Атанас Славов в САЩ и др.

Посочено е, че предаванията на радио „Свободна Европа” са насочени към интелигенцията и младежта.

„В някои от тях „съветите” за отхвърляне на зависимостта на партията, за „самостоятелна изява” стигнаха до открито подбуждане към съпротива срещу ръководната роля на БКП. За пример отново се даваха проявите на „дисиденти” в Полша ЧССР и СССР”, подчертана Шесто управление на ДС.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и „вражеските радиостанции” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt
 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов