|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Стотици българи са писали анонимки за свалянето от власт на БКП и КПСС ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Вторник, 20 Юни 2017 13:05

alt

Стотици българи са писали и разпространявали анонимни материали срещу управлението на Българската комунистическа партия и Комунистическата партия на Съветския съюз, като в края на 70-те години и началото на 80-те години на ХХ век в някои от тях е поставен въпроса за свалянето им от власт.

Това разкрива архивен документ на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Разпространени анонимни материали и разкрити автори в страната в периода 1978-1980 г. на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия. Подписан е от началника на управлението ген. Петър Стоянов.

В него е признато, че в посочения период „вражеската дейност” по линия на писането и разпространението на анонимни материали бележи тенденция на увеличение.

През 1978 г. те са възлизали на 1288 материали от 331 автори. През 1979 г. – 1136 от 424 автори, а до есента на 1980 г. – 464 анонимки от 167 автори.

От всички анонимни материали ДС е определила като „програмни” 87, „вражески позиви и листовки” – 1470, анонимни писма – 1061, лозунги – 200.

В „програмните документи” са представлявали призиви, апели, прокламации и призиви от името на нелегални комитети, съюзи и други организации, с които българското общество е призовано за „открита и организирана борба против линията и политиката на БКП и КПСС, за снемане на партийното и държавно ръководство на НРБ и СССР, против интеграционните процеси на страната със Съветския съюз”.

ДС отчита, че най-активната анонимна дейност е развита в София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново и Плевен.

За справяне с анонимната дейност Шесто управление на ДС е изучило съветския опит.

По възрастово разпределение прави впечатление, че най-много автори на анонимни материали срещу тоталитарната комунистическа власт са активните хора между 30 и 50 години – 442 материала.

Строго секретната справка съдържа и примери на разкрита анонимна дейност на нелегални групи и отделни граждани в София и страната.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов