|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Интелигенцията масово бягала на Запад от „хубавото” на соца ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 06 Февруари 2017 19:37

alt
В края на 60-те години и началото на 70-те години на ХХ век бягствата на представителите на научния, техническия и творчески елит в НРБ са били масови и дори създаденото през 1967 г. Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия не е могло да спре напълно този процес.

Това разкрива архивен документ на Шесто управление на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Изменилите на родината през 1969-1971 г. по линия на научната и художествено-творческата интелигенция и е от декември 1971 г.

Справката е изготвена от отдел 01 „Интелигенция” на Шесто управление на ДС и съдържа изключително показателна статистика за бягствата на представители на българските интелектуални среди.

Напускането (легално или нелегално) на оградения с телени огради социалистически лагер по съветски образец от страна на български граждани и незавръщането им в страната е третирано като престъпление.

Режимът на БКП и репресивният ѝ апарат наричат хората, избрали свободата пред тоталитарно управление, невъзвращенци или именници на родината. Тези бягства

Въпреки строгия режим, наложен от Държавна сигурност, за посочения период Шесто управление на ДС признава, че общо 32 представители интелигенцията са напуснали страната. Те са една сравнително постоянна константа към онзи период от общия брой на бегълците от „хубавото” на социализма в НРБ, които годишно варират между 200 и 300 души.

Шесто управление посочва, че по професии 32-мата бегълци се разпределят така:

  • Научни работници (физици, инженери, биолози) – 5 души;
  • Лекари и медицински специалисти – 8 души;
  • Артисти и оркестранти – 10 души;
  • Художници – 2 души;
  • Писатели – 1;
  • Журналисти – 1;
  • Преподаватели – 1;
  • Кинотехници – 2;
  • Студенти по ВУЗ от изкуства – 2.

От тях 19 са изпратени в чужбина служебно, а 12 – по частен път.

Това обаче се оказва, че не е пълната статистика, защото, както самото Шесто признава, по данни на Министерството на народното здраве за 1969-1971 г. от окръзите в страната са изменили други 26 здравни работници, които се очертават като най-активното съсловие, непримирило се с лъжите за по-добър живот на комунистическата върхушка.

Интересното е, че 11 от тези бегълци са членове на самата БКП, но очевидно и на тях живота по времето на соца, им е дошъл в повече и не са могли да го изтърпят. Други 80 музиканти и артисти, работили в Югославия са били с просрочени договори.

Шесто управление на ДС се опитва да ограничи бягствата по линия на интелигенцията, като отбелязва, че през 1971 г. те са само 6, в резултат на „засилената профилактична дейност и взетите допълнителни мерки”.

Документът е включен в разширения вариант на сборника „Държавна сигурност и българската интелигенцията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов